"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 905 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 18/09/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Финансовият консултант Кольо Парамов: Българската икономика е пред срив


Паричното състояние на страната е много тежко, въпреки че правителството казва, че всичко е наред. Липсата на доходи и повишаване на цената на кредитите са две противоположни условия, които раждат стагнация. Това заяви вчера финансовият консултант Кольо Парамов по повод световната финансова криза, след фалита на американската банка "Лемън Брадърс". Фронтална загуба в момента за българския пазар не може да се констатира, защото пряка връзка между фалитите в САЩ и българските банки няма, коментира Парамов. Голямата загуба обаче ще дойде по косвен път и тя ще се изрази в условието за по-скъпия кредитен ресурс, който ще се наложи да се плаща от българските кредитополучатели и това, че може да липсва въобще такъв ресурс. По този повод партия АТАКА готви пресконференция в парламента на тема "Бюджет' 2009 и отражението на световната финансова криза в България". На нея Волен Сидеров е поканил да участват Кольо Парамов, доц. д-р Боян Дуранкев, главен секретар в УНСС и член  на Управителния съвет на Българската асоциация по маркетинг и професор Кръстьо Петков.


У нас
· Станишев увисна за час на незаконен ски лифт в Рила
· Доза хероин срещу вот на наркозависим обещават купувачите на гласове в Петрич

По света
· US-кабинетът национализира собственика на БТК
· Кървава баня в американското посолство в Йемен

Коментари
· Емисари на ДПС гостуват на фундаменталисти

Икономика
· София остава без парно и топла вода
Адвокат Марин Марковски: Гражданите да съдят "Топлофикация", ако им спре парното и водата

- Адвокат Марковски, монополистът "Топлофикация" спира топлата вода и парното на цели входове заради неплатени сметки. Сред живущите обаче има редовни платци. Законни ли са действията на дружеството?
- Категорично действията на дружеството не са законни. Договорът за осигуряване на топлинна енергия на жилищата и топла вода е договор, който всеки абонат сключва с "Топлофикация". Вярно е, че тъй като дружеството "Топлофикация" няма конкурент, то е монополист, който определя клаузите на договора еднолично. Никъде обаче в тези клаузи не съществува разпоредба, че индивидуалният абонат е отговорен, ако негов съсед не си плаща сметките за парно и топла вода. Затова не може може да се спре топлоподаването на целия блок. Това е грубо нарушение на договора. Хората ще могат да мислят доколко това изпълнение на договора води до последици за неплащане на неустойки, които няма да се имат за вреди. Тези граждани трябва да  заведат искове срещу "Топлофикация" затова, че не си е изпълнила ангажимента към договора.
Никой не може да понесе вредни последици заради виновно поведение на друг. Ако съсед не си плаща задълженията, това не може да донесе до резултати, които да са лоши за другия, който е добросъвестен платец. Защото, за да се отопляват, те ще трябва да изразходват електрическа енергия, иначе ще започнат да се разболяват, стоейки на студено. Разходите, които ще компенсират хората за ток, ще трябва да се насочат към топлофикация под формата на искове. Много важно е, че поначало отчитането на топлинна енергия е направено в такава форма, че хората да бъдат мамени и грабени. То е толкова лошо направено, че никой не може да се оправи в тези сметки. В цял свят има индивидуално отчитане на топлинна енергия на абонати, както и организирано отчитане, така че всеки абонат може и знае какво дължи. Ако някой не си плати сметката, се спира топлоподаването само в неговия апартамент, а не на целия вход. И тук трябва да се организират нещата по този начин. Всеки апартамент трябва да има индивидуален топломер и ако живущият не си плаща сметките, да се изключва топлоподаването само към неговото жилище. Според мен тук този хаос е умишлен. Той не се дължи на пропуски в системата, те искат да създадат тази мътилка, за да могат да крадат по-лесно.