"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 906 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 19/09/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

АТАКА: Бюджетът да се прави в парламента, а не от чиновници в МФ


Държавният бюджет трябва да се прави в парламента, а не от чиновници на Орешарски и от управляващото мнозинство. Това заявиха вчера на пресконференция в парламента Волен Сидеров и екип от икономисти, сред които главният секретар на УНСС Боян Дуранкев, проф. Кръстьо Петков и финансовият експерт Кольо Парамов. АТАКА пристъпва към изграждане на разширен Консултативен съвет, включващ финансисти и икономисти, като стъпка към цялостното изготвяне на алтернатива на управлението на тройната коалиция, заяви Сидеров.
Минималната работна заплата догодина трябва да бъде между 350-400 лв., заложената инфлация - 1-2%, а икономическият растеж - 8-9%, предложи за бюджет 2009 Боян Дуранкев.  Управляващите са предвидили минималният доход да е 240 лв., т.е. залага се страната ни да става все по-бедна, твърдят експертите.  
   У нас
· КЗК подхваща "Топлофикация" заради хладката вода
· Патриотите няма да отговaрят на провокации на полицията на 22 септември

По света
· Провал с овладяването на финансовата криза
· ООН решава за легитимността на Косово

Коментари
· АТАКА предлага редовните избори да са през март-април

Икономика
· Р.Овч.: Чужди компании източиха 80 милиона лева от "Булгаргаз"
Проф.Станислав Станилов, зам.-председател на ПГ АТАКА: Археолозите сме подвластни на проклятието на мъртвите
Костните останки от некрополите се пазят, един ден ще разчетем генетичния им код

- Проф. Станилов, смъртта на големия ни археолог Георги Китов не е ли отмъщение на тракийските царе за влизането в света им? Има ли някакво проклятие?
- Четох, че мъртвите, чието спокойствие нарушавал Георги Китов, си били отмъстили. На практика всички, които проучват некрополи и гробове, /аз също съм един от тях, проучвам старобългарски християнски некрополи/, сме подвластни на такова проклятие. Но обикновено постъпваме, както всички археолози по света - останките на мъртвите, след като приключат всички изследвания, се препогребват по християнския обред. Георги Китов беше един откривател на паметници. Той пишеше малко. Разкопал е повече от 300-400 могили. Познавам го от 1972 г., когато постъпих в Археологическия институт като докторант, а той постъпи като специалист-уредник в музея. Кариерите ни минаха заедно, познавам го много отблизо. Той беше една изключително противоречива личност. Методите му бяха подлагани на големи критики, но аз не съм траколог и не мога да съдя от такава конкретна методическа гледна точка. Той си правеше добър пиар и по този начин правеше добър пиар на цялата наука, на БАН, на България.