"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 912 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 27/09/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

АТАКА внесе в НС закон за национализация на БТК


Законопроект за възстановяване активите на държавата в БТК внесе вчера в парламента партия АТАКА. Според мотивите на патриотите приватизацията на БТК от 2004 г. не е изпълнила целите си - да стабилизира компанията и да осигури доброто й по-нататъшно развитие. Фалитът на мажоритарния собственик на БТК - американската компания AIG, застрашава и самата БТК от банкрут и разпродажба на активите й на парче, което ще доведе до ликвидация на телекомуникационната компания, предупредиха от АТАКА.
От партията настояха за налагане на мораториум за разпореждане с активите на БТК за срок от 2 г. Лидерът на АТАКА Волен Сидеров внесе вчера в парламента и проекторешение за налагане на мораториум върху цените на електро- и топлоенергията. Искането на националистите е цената на парното и тока да не се увеличава през следващите шест месеца. Страната е изправена пред тежка криза в производството, преноса и потреблението на топлоенергия и електроенергия. Единственият начин за нейното избягване е действащите цени да бъдат замразени, аргументираха се от АТАКА.

 У нас
· Сидеров внесе мораториум върху цените на тока и парното
· Уволниха човек на Р. Петков от ДАНС

По света
· Израел бил готов за война с Иран през май
· Предотвратиха нов 11 септември в Германия

Коментари
· Пълнежът в телевизиите е също цензура

Икономика
· Синдикат поиска повече пари за болниците заради скока на газа
Финансовият експерт Петкан Илиев: Световната криза ще удари по джоба на българина
Управляващите показват само немощ на фона на финансовата буря
- Дълго време българските власти ни убеждаваха, че световната финансова криза ще ни засегне "съвсем малко". Доколко реалистично се оказа подобно твърдение?
- Независимо от устойчивите темпове на растеж на българското стопанство, което на фона на международната финансова криза изглежда добре, да се говори, че кризата ще подмине българската икономика е меко казано некоректно и дори политически немотивирано. Наистина българското стопанство е в по-малка степен зависимо от американското, откъдето се зароди и финансовата криза. Но от друга страна икономиката ни е силно обвързана с европейската - около 2/3 от икономическите ни взаимоотношения, а признаците на рецесия се наблюдават именно в страните от ЕС. Което означава, че едва ли финансовата буря ще ни закачи само с крилото си. По-скоро, продължаващия относително висок растеж на българското стопанство е признак за увеличение на времевия интервал между международната криза и проявлението на нейните последици в България.