"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 915 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 1/10/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Газът скача с 50 на сто, шок с цената на парното


Природният газ ще поскъпне общо с 50% на два пъти за три месеца. Драстичният скок ще доведе до шоково увеличение на цената на парното. Това стана ясно след окончателното решение на Националния съвет за тристранно сътрудничество, който се събра вчера, за да обсъди поисканото от "Булгаргаз" увеличение на цената на природния газ.
От 1 октомври синьото гориво ще скочи с 23,89%, а от 1 януари с още 21%.
Или в началото на следващата година газът ще струва с около 50% повече от сега, при условие че няма резки промени нагоре в цената на суровината на международните пазари. 
В резултат цената на парното ще се увеличи с доста над предвижданите от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране 12% от първи ноември. Това призна шефът на комисията Константин Шушулов.
От КНСБ предупредиха, че ще обжалват в съда предложените две стъпки за увеличение на цената на синьото гориво. Синдикатите потвърдиха и готовността си за стачка в четвъртък, ако се приеме стъпаловидното поскъпване на синьото гориво. 
    У нас
· Волен Сидеров: Присъдата на полицая, защитил трибагреника, е падение на съда

По света
· Имигранти атакуват Ирландия с удостоверение за брак
· Рекордна загуба за Уол Стрийт от 1,2 трилиона долара

Коментари
· Управляващите мътят нов план за окончателния разгром на армията

Икономика
· Зърнопроизводители: Орешарски не ни дава парите от ЕК
Митко Чавдаров - полицаят, защитил националния флаг: Присъдата ме удари като гръм - очаквах справедлив процес

- Г-н Чавдаров, в понеделник Сливенската военна прокуратура ви осъди за това, че преди четири месеца сте превишили правата си, като сте се държали грубо и сте малтретирали шестима цигани, скъсали българския национален флаг. Какво всъщност се случи на 9 февруари тази година?
- По график бях дежурен от 22,30 часа на 8 февруари до 3,30 часа на 9 февруари, когато шестима пияни роми в ранните часове на 9-и излязоха от местната дискотека и се отправиха към училищния двор на местното школо "Св. св. Кирил и Методий". Чух, че има сборичкване в градинката на училището между тях. Оттам тръгнаха към входа на училище. Тръгвам да проверя какво става и от ъгъла на училището виждам пилона с окачено българско знаме. Чувам, че към върха на пилона нещо се къса и скърца. Прилича на шум от разпаряне. И в съда го казах, и на вас ще повторя: не бях видял варващината с разкъсването на националното знаме, чух я. Тогава осветявам пилона и на него виждам двайсетинагодишния Марин Мишев Димитров от село Бояджик. В момента, в който го осветявам, той се спуска по пилона и чупи летвата, с която е закрепен флагът. Разпоредих му да остане на място, но той не се подчини. Притича до групичката от останалите петима, които го наблюдаваха, но се бяха отдалечили на около 30 метра от пилона. Приближавам се до шестимата пияни младежи, за да установя самоличността им. Познах ги и шестимата - от нашето село Бояджик са - ние сме малко жители, знаем се. Казах им да се прибират, а утре сутринта да дойдат в стаята ми в кметството на селото за обяснения. Момчетата обаче, понеже бяха групичка и това им даваше кураж, бяха доста агресивни и взаимно се нахъсваха. Започнаха да ме псуват и обиждат. Нещо повече - почнаха да ме заплашват, че ако те си имат неприятности, аз ще си имам неприятности с Мутафа. Мутафа всъщност е бившият борец Димитър Мутафов. Независимо от агресивното им поведение успях да контролирам положението, не се поддадох на провокациите им и не съм ги докоснал с пръст. Освободих ги и им напомних да се явят на следващия ден.
На 10 февруари те се явиха при мен и аз ги предупредих, че за гаврата с националния флаг ще бъдат подведени под наказателна отговорност. Нито предишната вечер, нито на следващия ден съм ударил някого от шестимата.