"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 919 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 6/10/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Нов скок на цените на храните през септември


Нов скок на цените на храните през септември отчитат експерти на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. За месец са поскъпнали месо, колбаси, яйца, риба, фасул, зеленчуци и плодове.
Вече стана традиция в сезона на туршиите зеленчуците да се продават по-скъпо. С 40%  са скочили патладжаните, с 35 на сто тиквичките, а зелето - с 14 на сто. Нагоре вървят краставици и домати, без значение дали са полска или оранжерийна реколта. Червеният пипер едва удържа цената си след  небивалото поскъпване през юли и август. През септември, спрямо август е отчетен ръст на цената на пъпешите (40%), дините (31%), прасковите (28%) крушите(18%) и бананите(4%). Като цяло тазгодишният зеленчуков пазар е по-скъп от миналогодишния, въпреки богатата реколта.
В същото време стана ясно, че парите от по-високата здравна вноска ще отидат в частни  каси, НЗОК ще се състезава на равно с частниците за вноските на всички българи. Правим място на новите субекти в системата, обясни цинично здравният министър Евгений Желев.

 У нас
· "Барометър.инфо": ГЕРБ и БСП губят доверие, АТАКА с твърда подкрепа
· Данъчните погнаха Пламен Юруков, укрил фирми и имоти

По света
· Пейлин обвини Обама във връзка с терористи
· ЕС без общ план за справяне с кризата

Коментари
· БТК вече гори, главният прокурор спи

Икономика
· Харчат парите за здраве за частни каси
Икономистът Пенчо Пенчев: Безпрецедентната криза ни заплашва с глад
Оборотът на кухи пари в огромни мащаби е причина за финансовия срив

- Разразилата се финансова криза в света не слага ли кръст на теорията за устойчивото развитие, че с помощта на материално-техническия прогрес и най-модерните открития в областта на науката ще стане възможно да се поставят под контрол всички кризи, включително икономически?
- Финансовата кризата, която наблюдаваме сега, бележи края на една епоха в културен план. Става дума за културата след 1971 година, когато падна златно доларовия стандарт. По същество хората смятат, че живеят в капитализъм, но това не е така. Капитализмът бе обществена система, основата на труд, а сега става дума да сриване на финансова система, която е скъсала с основите на реалната икономика. Говорим за печалба без производство и оборот на кухи пари в огромни мащаби по цял свят при една вървяща към колапс реална икономика. Ефектът е не само икономически, но и социален.