"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 920 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 7/10/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Строители фалират заради банковата криза


Строителният сектор ще бъде ударен от световната икономическа криза и много от фирмите на българския пазар ще фалират. Това прогнозира вчера председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Според него строителството и търговията с недвижими имоти е сектор, в който категорично ще има намаляване на инвестициите вследствие на световната финансова криза.
Това се отнася и за свързаните със строителството отрасли, които го подпомагат. Голяма част от вилните селища край морето вече не могат да се реализират, голяма част от апартаментите в София, които не са на престижни позиции, също трудно се реализират. Много от офисите, които не са на престижни места, няма да бъдат продадени, заяви Данев.
Така прогнозите на бизнеса опровергаха твърденията на премиера Сергей Станишев, че България няма да усети финансовата криза.
Потвърждението дойде и от Българската фондова борса, която отбеляза поредния си черен понеделник. Причината за спада е неуспехът на антикризисния план в САЩ, който не успокои пазарите и те се сринаха отново. С понижение на курсовете на акциите откриха в понеделник борсите в Азия, Европа и Русия.

 У нас
· Бояджик се вдигна в защита на полицай Митко Чавдаров
· Протестът на АТАКА продължава и през зимата

По света
· Берлускони предлага европейски фонд срещу финансовата криза
· Белгия блокирана от протести заради скъпотията

Коментари

Икономика
· Две трети от медсестрите ни на гурбет в чужбина
Волен Сидеров: На Запад одържавяват, а у нас партийните другари подскачат и крещят: "Това е комунизъм!"
- Г-н Сидеров, по темата за БТК самият външен министър Ивайло Калфин вече говори като вас, че това, което става с компанията, не е добро.
- Калфин е поредният, който говори с тезите на АТАКА, само че със закъснение и аз вече не се учудвам на това. БТК беше една престъпна сделка. Това съм го казал много пъти, коментирал съм го по телевизия СКАТ, още когато кабинетът Кобургготски-Доган продаде компанията. Тогава тя беше дадена на една фирма, сформирана специално за тази сделка - "Вива венчърс", за смешно ниска цена от 230 млн. евро, а парите бяха взети назаем от самото БТК. Т.е. купувачът си купи БТК с парите на БТК. Това беше една категорично престъпна сделка. Продължавам да твърдя, че за нея трябва да има виновници и те трябва да бъдат осъдени и пратени в затвора, защото това беше гигантско ограбване на българския национален капитал.