"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 926 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 14/10/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Собствениците на панелки без шанс за ипотека в банките


Банките започват да отказват ипотечни кредити за панелни жилища. Една от големите банки у нас вече е спряла кредитирането срещу панелни жилища в залог, а за новото строителство е понижила процента на финансиране до 75%.
Важен нов момент е, че някои банки промениха и метода, по който остойностяват обезпеченията по кредитите, съобщи Борис Димитров от Кредит Навигатор. Доскоро повечето оценки на имотите се изготвяха на база сравнителния метод на пазарните аналози, а сега се взема за база и приходната и вещната стойност. Като резултат процентът на финансиране се запазва 90% или 80%, но оценките са по-ниски.
С други думи клиент може да кандидатства в банка, която е обявила процент на финансиране 90%, а всъщност да получи по-малко пари като кредит, в сравнение с банка, обявила процент на финансиране примерно 80%.
Няколко банки пък вдигнаха лихвите от началото на октомври. Това са Банка ДСК, Уникредит Булбанк и Юробанк И Еф Джи България (Пощенска банка). Увеличенията при различните кредити, потребителски или ипотечни, са с между 0,5 и 2 процентни пункта.
    У нас
· Драшков-брат купил още земя по 7 стотинки квадратния метър
· Сатанинска секта обикаля сиропиталища и приюти

По света
· 27-годишен оглави партията на Хайдер
· Литовците искат АЕЦ-а им да продължи да работи

Коментари

Икономика
· Животът поскъпна с 13.5 % процента
Волен СИДЕРОВ: Борисов да каже ясно: Иска ли да работи с АТАКА. Дължи го на хората
- Г-н Сидеров, финансовата криза наближава и България. Как реагираха водещите български партии и институции?
 -АТАКА проведе пресконференцията в парламента, за да покажем какво предлагаме ние. Присъстваха поне 30 журналисти, след нея обаче не видях никакво отразяване в медиите, с изключение на телевизия СКАТ и в. "Атака". Бях поканил и експерта по цифрова телевизия проф. Конов по един много важен въпрос, свързан с промените в закона за радио и телевизия, как се готви да се създаде един монопол върху трите мултиплекса, като се дадат в ръцете на една фирма възможностите за разпространение на телевизия в България. Тези важни въпроси кой знае защо не заинтересуваха присъстващите там представители на медии. Но АТАКА ще продължава да предлага идеи. Не се притеснявам, че ще ми откраднат идеите. Аз казвам - нека тези идеи да се предложат в България за благото на обществото.