"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 942 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 31/10/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Металурзите обявиха война на кабинета


Работниците в "Кремиковци" обявиха война на кабинета, след като втори пореден ден правителството не взе мерки за спасяването на комбината. Ако не бъде взето решение, металурзите заплашиха, че ще излязат в гражданско неподчинение. "Готови сме да се бием до дупка", посочи председателят на синдикалната федерация "Металурзи" към КТ "Подкрепа" Людмил Павлов. Освен протестите ще има и блокиране на магистрали и други действия, обявиха протестиращите. Вчера те опитаха  да изкарат тежката техника от комбината, с която да блокират София. Полицията обаче заварди входовете на "Кремиковци" и камионите не бяха пуснати да излязат от комбината. Синдикатите се заканиха, че тежките машини ще бъдат изкарани от други места и въпреки полицейската блокада ще тръгнат към Министерския съвет.
Часове преди това пък полицаи спряха с жива верига вчера 2 000 работници от "Кремиковци", които опитаха да влязат в сградата на Министерския съвет. Действията им предизвикаха бурни освирквания.
За нов собственик и проспериращ комбинат скандираха протестиращите работници. Със свирки, възгласи "Мафия", "Оставка", "Искаме си парите" работниците освиркваха сградата на Министерския съвет, където управляващите заседаваха.
Централните булеварди останаха блокирани цял ден. Повечето от министрите, които отиваха на заседание на правителството, се криеха от протестиращите и влизаха в сградата от задния вход.
В началото на протеста Васил Яначков от КНСБ заяви, че "Кремиковци" не проси, а иска нищожен кредит, който е обезпечен с продукция, за да се запазят работните места. "Кремиковци" не бива да се спира, защото щетите ще бъдат още по-големи за държавата", каза Яначков.


У нас
· Платили вота на циганите в Петрич с двадесетолевки-менте
· Чадър на управляващите за финансирането на ДПС

По света
· Обама даде 4 млн. за TV реклама, Маккейн няма пари
· Пуснат у нас килър убил хърватския журналист

Коментари
· Управляващите сведоха България до територия

Икономика
· Парно и ток да скочат с 13 на сто, иска ЕВН
Павел Шопов, зам.-председател на ПГ АТАКА: Кабинетът се подиграва с 2.6 милиона пенсионери
АТАКА иска антикризисен бюджет за здравеопазване, образование и инвестиции.

- Г-н Шопов, от проектобюджета на правителството за 2009 г. става ясно, че увеличение на пенсиите няма да има от 1 януари, както беше обещал премиерът Станишев, а от 1 април. Как ще коментирате тази предизборна гавра с над 2.6 млн. българи?
- Въпросът не е само във вдигането на пенсиите - откога и с колко. Проблемът е, че това правителство се подиграва с възрастните хора като им подхвърля по някой лев от време на време. Няма политика за повишаване доходите на пенсионерите, има боричкане кой да пипне парите от Сребърния фонд и да ги харчи. Повишаването на пенсиите през април е лоша първоаприлска шега. Дотогава инфлацията ще е изяла надбавките. Проблемът с пенсиите е много по-дълбок. Тази мизерия на възрастните българи е геноцид. Вече няколко правителства поред  повече от 10 години обещават, че ще преизчислят пенсиите на базата на доходите, които са имали хората от третата възраст към момента на пенсионирането им. Всички политически сили обещават предизборно, че ще го свършат. Но когато дойдат на власт, отлагат, мандатът им минава и пенсионерите остават излъгани.