"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 944 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 4/11/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

ЕК: Икономическият растеж в България се забавя рязко


Икономическият растеж в България ще се забави рязко през следващите две години, главно заради забавянето на бизнес инвестициите. Това прогнозира Европейската комисия в есенния си доклад.
Прогнозата на ЕК е за 4.5% икономически растеж за България през 2009 г. и за 4.7% през 2010 г. Данните опровергават оптимистичните прогнози на българското правителство, което предвижда 4.7% икономически растеж през 2009 г.
През 2008 г. ръстът на БВП на България се очаква да възлезе на 6.5%.
Ръстът на вноса ще се забави до 6.3% през следващата година, след като през тази ще бъде около 9%, счита Еврокомисията. Това от своя страна ще се отрази отрицателно на производителите в еврозоната, които ще намират у нас по-малък пазар на своята продукция.


У нас
· САЩ натискат да пратим военен контингент в Грузия
· Мехмед Дикме: Никой не иска ДПС във властта

По света
· Обама води на Маккейн в 6 от 8 ключови щата
· Вълна от стачки застрашава вота за парламент в Румъния

Коментари
· Връзките на имотната мафия стигат до президентството

Икономика
· Джипитата готови да стачкуват
Д-р Димитър Димитров: 4,18% от БВП за здраве е национално предателство
Да си добър мениджър в здравеопазването означава да си магьосник

- Д-р Димитров, правителството предлага 4,18% от БВП за здраве догодина. Какво означава това за вас като председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването?
- През 2007 г. процентът беше 4,3, през 2008 - 4,2, а за следващата - 4,18. Това означава, че здравеопазването през 2009-а няма да бъде приоритет в управлението и бюджетирането на България. Наново средствата няма да достигат, наново българските граждани ще трябва да си доплащат скъпоструващото болнично лечение както досега. При това положение правителството и НЗОК трябва да предприемат антикризисни мерки - официално да се регламентира плащането в болниците. Като се има предвид, че  здравната осигуровка се вдига с 2% от догодина, ние като работодатели не можем да разберем защо бюджетът за общественото здравеопазване през 2009-а ще е по-нисък, отколкото за 2007-а и 2008-а. Това е един основен анализ и задължение на финансовия министър и на Министерски съвет. Те са длъжни пред обществото.