"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 951 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 11/11/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Р. Петков в топ 100 за измами с пари от ЕС


България фигурира на четири места в списъка на 100-те най-големи измами с европейски средства, изготвен от британската неправителствена организация "Оупън Юръп". Той се разпространи в Брюксел ден преди Европейската сметна палата да се произнесе дали бюджетът на Европейския съюз през 2007 година е използван по правилата. В него фигурират злоупотреби с европейски средства в различни държави-членки и в Европейските институции, както и най-драстичните, според авторите, случаи на нецелесъобразно изразходване на парите на европейските данъкоплатци.У нас
· Металурзи замеряха с яйца чиновници в икономическото министерство
· Жандармерия пази Станишев от хората с увреждания

По света
· Обама отменя 200 решения на Буш
· Дефект в пожарната система убил руските подводничари

Коментари
· С бюджет 2009 властта пак увеличава данъците

Икономика
· Задържаха ексшефа на фонд "Земеделие" за нови далавери по САПАРД
Общинският координатор на АТАКА в Тунджа Неда Карска: Земеделието у нас е разядено от корупция
Правителството хвърля прах в очите на избирателите, като арестува нисши аграрни чиновници със смешни подкупи
- Госпожо Карска, как ще коментирате новината за заловения с подкуп от 1500 лева началник на общинска служба "Земеделие" в Гълъбово?
- Според мен този арест е прах в очите на обществеността и заблуда, че се прави нещо с корупцията в това министерство. Схемите при тези служби са далеч по-различни от това да получиш един смешен като сума рушвет. Земеделието у нас е разядено от корупция. Държавните служители в аграрното министерство участват чрез подставени лица, роднини или приближени фирми в усвояването на субсидиите. Според мен проблемът трябва да се търси в конфликта на интереси. Не е тайна, че в разплащателна агенция работят синове и дъщери на крупни земеделски производители, за които същата тази служба трябва да прецени дали да получат субсидии или са в някакво нарушение. Във фирмите на крупните земеделски производители работят роднини на служители в земеделските структури, които усвояват субсидии безпроблемно.