"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 952 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 12/11/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Доган милиардер в зелено


За по малко от три петилетки лидерът на ДПС се е превърнал от милионер вече в милиардер в долари. За това свидетелства турският бизнесмен Бедри Шефик, бивш собственик на захарните заводи в Девня. През 1994 г. Доган обяви, че е станал "милионер в зелено". Сега Доган контролирал собственост за над един милиард долара, твърди Шефик пред "24 часа".
Доган контролирал няколко важни звена в България: "На първо място това са митниците. Държеше и всички офшорни зони - фришоповете и бензиностанциите там чрез неговия човек Фуат Гювен. Изкарани са много пари. Следва Агенцията за държавни вземания. Чрез нея той направи трета приватизация в България. Предварително нарочени фирми бяха обезглавени, за да преминат в икономическата структура на Доган, разказва бизнесменът.
В интервюто Шефик заявява, че Ахмед Емин, който се самоуби на 17 октомври в сарая на Доган, го натискал да прехвърли собствеността на завода на офшорна компания, близка до лидера на ДПС. Ролята на Емин била "да мачка определените хора, които заставаха срещу Доган или срещу икономическия обръч от фирми, който той създаде". 


У нас
· 1 млн. лева глоба за "Топлофикация" София, ако не пусне парното
· Бизнесът към Орешарски: Направете антикризисен бюджет, този е много розов

По света
· Работници на „ЧЕЗ“ арестувани в Чехия за шантаж на клиенти
· Обама закрива незаконния затвор в Гуантанамо

Коментари
· Червеният динозавър пак обеща да си отреже опашката

Икономика
Кольо Иванов, фермер от Голямо Враново: Властта спасява далаверата по САПАРД, а не земеделието
- Г-н Иванов, вие бяхте на протеста на млекопроизводителите пред земеделското министерство. Защо протестирате?
- Протестирам, защото няма държавна политика, която да гарантира бъдещото развитие на животновъдния бранш. До тук не видяхме нищо направено както от сегашното правителство, така и от предходното за българското земеделие.  В споразуменията, подписани с ЕС, също не ни се гарантира едно нормално развитие на този важен за страната отрасъл. В момента ние сме в патова ситуация - не можем да теглим кредити, които не са обезпечени. Налага се да ипотекираме жилищата си, земеделската земя, всичко което имаме налично, за да теглим кредити. В същото време заради световна криза лихвите непрекъснато растат. Държавната политика трябва да ни гарантира нисколихвени кредити, за да инвестираме спокойно и да развиваме нашите ферми. Иначе ще фалираме. Управляващите могат да ни помогнат и като ни дадат безвъзмездно да ползваме държавни земи. Засега нищо от това не се прави. Общинската земя стои, дава се на търгове, стига се до баснословни суми от 75 лв. на декар, което е непосилна цена за нас. Затънали сме в бумащина -  камари документи за животни и всякаква регистрация по ДДС. Сложна е цялата система. Най-лошото е, че тези, които изпълняват административните услуги, не са наясно с нещата и непрекъснато ни прехвърлят от едно на друго място.