"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 953 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 13/11/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Ковачки обвинен в данъчни измами


Спонсорът на ДПС и идеолог на партия ЛИДЕР и "Движение Напред" Христо Ковачки е бил извикан вчера на разпит пред прокурор и му е повдигнато обвинение за данъчни престъпления в особено големи размери. Той е обвинен също за сговаряне с друго лице да върши престъпления, чрез които се цели набавяне на имотна облага, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Ковачки бе освободен след наложената му рекордна гаранция от 300 хиляди лева.
Първото престъпление се наказва със затвор от 3 до 8 години и конфискация на имуществото, а второто със затвор до 6 години. Общо 14 години затвор грозят Ковачки, ако прокуратурата докаже извършените от бизнесмена престъпления.
Обвиненията срещу енергийния бос бяха отправени в отсъствието на патрона му Георги Първанов, който е на посещение в Аржентина и Мексико.
У нас
· Металурзите от "Кремиковци" искат оставката и на правителството
· КНСБ и КТ "Подкрепа" напускат тристранката

По света
· Европа блокирана от стачна вълна
· 60 процентно намаление на петрола за четири месеца

Коментари
· Американската мечта - бисер, хвърлен на свинете

Икономика
· АТАКА: По-високите акцизи ще оскъпят живота
Д-р Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа": Бизнесът ще удари работниците с умишлени фалити

- Д-р Тренчев, с какво впечатление останахте от срещата си с премиера Станишев?
- Основна тема беше случващото се с МК "Кремиковци", с който занимава българската общественост вече месеци наред. Позицията и двете конфедерации беше недвусмислена: плащане на заплатите, търсене на инвеститор и наказание на виновните за състоянието на комбината, за което преди месеци дадохме достатъчно материали. Отговорът на премиера беше, че са положени максимални усилия, но за съжаление схемата не може да се реализира едноактно. Останах с впечатление, че министър-председателят няма никакво доверие на институциите, които отговарят за съдбата на "Кремиковци". Срещнахме се с всички възможни институции - това е, което ние като синдикати можехме да направим. Въпрос на часове е да поискаме среща с асоциацията на търговските банки и да апелираме към тях да проявят търпение и загриженост. Металурзите не са виновни, че временно не могат да обслужват кредитите си и ще помолим банките да прояват търпение и разбиране и да не им се начисляват наказателни лихви. Не мога да кажа какъв ще бъде резултатът.
Оттук нататък вече самите хора да преценят. Разбирам, че металурзите са под влияние на емоцията и недоволстват. Апелираме към структури, които по веригата също ще бъдат засегнати и пряко ще изпитат на гърба си последицата от съдбата на металургичния гигант, солидарно да обмислят и експресно да решат как да подкрепят своите колеги.