"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 956 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 17/11/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Заплашиха кандидат-кмет на АТАКА със смърт


"Ей боклук! Оттегли си кандидатурата, ако не искаш да умреш." С тези думи неизвестен мъж заплашил по телефона Кристиян Ананиев, кандидат за кмет на пернишкото село Голямо Бучино, издигнат от партия АТАКА. Обажданията продължили през целия ден в събота, като всеки път мъжът с груб глас заплашвал Ананиев да се оттегли, иначе ще бъде убит. Заплахите идват само седмица преди частичния вот в Голямо Бучино, който ще се проведе на 22 ноември.
Зад тези предупреждения най-вероятно стоят хора на шефа на партия ЛИДЕР Христо Ковачки, който има икономически интереси в района и не иска АТАКА да влезе във властта и да му пречи, коментира областният координатор на националистите в Перник Румен Ваташки. В близост до селото се намира рудник "Република", който е част от мини "Открит Въгледобив" ЕАД, собственост на бизнесмена Христо Ковачки. На вота за евродепутати миналата година енергийният бос купуваше гласове за ДПС именно сред работниците си в мините в Перник.

 У нас
· Волен Сидеров: Ковачки е куха фигура - прокуратурата закъсня с обвиненията си
· Телефонът на Етем 112 дава заето, докато София се тресе
· Евродепутатът Димитър Стоянов разпозна биячите си пред прокурор

По света
· Националисти поеха властта в Нова Зеландия
· Г-20 подкрепиха връщане на държавното начало в икономиката

Коментари
· Мафията на Р.Овч. граби София, Станишев брани крадците

Икономика
· Посрещаме Коледа със скъпи зеленчуци
Изследователката на делото на Матей Преображенски Румяна Николова: Патриотизмът има едно измерение - дела на ползу роду
Изследванията на Хайтов за великия българин не са достатъчно популяризирани
-Нека започнем отзад напред. Ако Матей  Преображенски, от чието рождение се навършват 180 години, беше доживял Освобождението, в какъв щеше да се превърне - известен политик като Стефан Стамболов или разочарован от политическите ежби обикновен българин?
-Понякога също съм си задавала този въпрос, но отговорът винаги е различен. Отец Матей Светопреображенски има толкова много и различни интереси и във всяка една от областите, в които неговото дело, е оставило следи, че би могъл да бъде водеща фигура в много от тях - от механиката и народната медицина до политиката и църковната кариера. Всички негови съвременници отбелязват сладкодумието му, способност да убеждава чрез словото. Кой знае, ако бе станал един от първите дипломати на Нова България, дали съдбата на Родината ни нямаше да бъде по друг начин решена. Каквото и да се опитваме да гадаем, едно е сигурно - при многобройните си таланти и интереси, той е бил изключително скромен, честен, справедлив, човеколюбив и силно вярващ човек - такъв би останал според мен и след Освобождението, независимо с какво се занимава.