"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 964 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 26/11/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

ЕК ни спря окончателно 560 млн. евро по ФАР


Европейската комисия окончателно спря 560 милиона евро за България по програма ФАР. Заради липса на резултати в борбата с корупцията и злоупотребите Брюксел отказа да върне акредитациите на две български агенции, работещи с пари по програма ФАР, в резултат на което страната губи безвъзвратно 220 млн. евро, а други 340 млн. евро остават спрени. Това съобщи вчера Кристина Наги, говорителка на комисаря по разширяването Оли Рен.
Акредитациите на агенциите по ФАР към Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството бяха отнети през юли т.г. и се очакваше поне една от тях да бъде възстановена до края на ноември.
В Брюксел признават, че са предприети стъпки за подобряване на управлението и контрола върху изразходването на европейските средства, но "повечето от тях са само обещания за някакви бъдещи действия, конкретни резултати обаче няма".
 У нас
· Бизнесмени, източвали европари, гласуват на конгреса на БСП
· След настояване на АТАКА: Местят ромите от "Виетнамски общежития" в закрита ракетна база

По света
· Иде световен глад и тежка рецесия догодина
· Чехия решава днес дали да подпише Лисабонския договор

Коментари
· Станишев призна, че не става за премиер, не го бива и за писател

Икономика
· БДЖ плаши със стачка заради готвените съкращения
Павел Шопов, зам.-председател на ПГ АТАКА: Да скъсаме с опеката на МВФ и Световната банка
Бюджет 2009 е монетарен, той обслужва една либерално глобалистка икономика
- Г-н Шопов какви предложения към Бюджет 2009 ще внесе АТАКА между първото и второто четене на закона?
- Когато говорим за бюджета за догодина, трябва да имаме предвид, че става дума и за един пакет от данъчни закони. Това са законът за данъка за добавената стойност, за акцизите и данъчните складове, законът за местните данъци и такси. Освен тях има още два много важни: законът за бюджета на здравната каса  и за пенсионното осигуряване. Това е кръгът от нормативни актове и решения на НС за всяка една година, които се гледат през месеците ноември и декември. Те очертават какво излиза от джоба на българския данъкоплатец, за да иде в хазната, и оттам как се преразпределя и се насочва за потребностите на всички ни - на държавата, за социални нужди, за образование и т.н. Това са изключително важни въпроси, които в другите държави предизвикат огромно внимание и гражданите следят много отблизо дейността на парламента и на изпълнителната власт, предложенията, приетите решения. В България обаче не е така. На хората обикновено им се поднасят скечове като този с ватмана Станишев, и те мимоходом едва успяват да разберат какъв е истинският проблем, как им се бърка още по-дълбоко в джоба и как хладилниците догодина ще бъдат още по-празни. Сега за бюджета, за структурата му: какви са приходите, какви са разходите и какво отива за преразпределение. При формулиране приходите в бюджета и при формулиране на преразпределението на влезлите в него пари, ключовата дума е криза.