"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 966 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 28/11/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

АТАКА настоя за разваляне на Ньойския договор


"Срамният и обиден за България Ньойски диктат трябва да бъде развален и насила откъснатите от Отечеството ни земи да бъдат върнати на България от днешните "Велики сили" в Европейския парламент."
С тези думи вчера на траурен митинг пред сградата на представителството на Европейската комисия в София лидерът на АТАКА Волен Сидеров поиска позорният за България Ньойски пакт да бъде развален, а Западните покрайнини в Сърбия и регионът на Струмица в днешна Македония да ни бъдат върнати обратно. Повод за искането е 89-годишнината от сключването на договора, подписан в кметството на парижкото предградие Ньой сюр Сен на 27 ноември 1919 г. от тогавашния министър-председател Александър Стамболийски. Сидеров аргументира искането си с факта, че Ньойският договор вече няма сила спрямо Сърбия и БЮРМ и е недействителен по отношение на Западните покрайнини и Струмица поради изчезването на страната, с която е бил сключен - Сърбо-хърватско-словенската държава Югославия.


У нас
· ЕК готви ново дело срещу България заради екологията
· Прокуратурата да провери откъде са парите за новата джамия в София

По света
· 100 убити и 300 ранени от ислямисти в Мумбай
· Украйна приближава войските си към границите с Русия

Коментари
· Ходжи и врачки ни поведоха към изборната кланица

Икономика
· Парното скача на всеки три месеца
Д-р Владимир Сотиров, председател на Софийското психиатрично общество: Психично болните живеят в потресаваща мизерия
Здравното министерство поддържа система на анонимност и липса на контрол в психиатриите

-Г-н Сотиров, твърдите, че психиатричните болници работят като затворени системи, а това ще доведе до израждането на системата и до нейното умиране. Как се стигна до това положение?
- Психиатричните болници са създадени по модела на приютите, за да могат в тях да бъдат изолирани и отстранени хората с психични разстройства и да бъдат далеч от очите на обществото - това е замисълcът. По времето на комунизма този модел на "грижа" масово е бил насърчаван и развиван, защото се е считало, че такива хора  нямат място в соцобществото. Знаете за практиките за политическа злоупотреба с психиатрията, за масово прибиране на хората с психични заболявания, които са диспансеризирани по време на социалистически празници, за да не загрозяват светлия комунистически строй. Дълги години психиатрията не е разполагала с методология за организиране на лечението, рехабилитацията и грижите на хората с тежки психични разстройства в общността, а след 1989 г. нещата не се промениха особено. Сега има чисто политически тенденции - декларации и намерения, но няма воля за промяна, тъй като предубежденията към хората с психични разстройства се оказват дълбоко вкоренени. Десетилетия наред е насаждана илюзията, че те са опасни и трябва да бъдат отстранявани.