"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 967 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 29/11/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Далавера на Джевдет Чакъров оставя на сухо три общини


Над 280 000 жители в общините Шумен, Търговище и Велики Преслав ще останат без вода, а земите им ще запустеят, ако се изгради втора ВЕЦ на яз."Тича". Направена ли е екологична оценка на обекта, законен ли е той и доколко е целесъобразен. Това попита депутатът от АТАКА Илиян Илиев министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров във времето за парламентарен контрол.
Идеята за изграждането на ВЕЦ "Моста" взриви шуменската общественост.  Проектът за новата централа е пазен в тайна повече от две години, инвеститор е фирма, близка до ДПС, твърдят в Шумен. Междувременно на язовира е изграден още един ВЕЦ - "Миланово" и вече цяла година работи без разрешение от  МОСВ. Нещо, което Чакъров призна.
"Новата ВЕЦ едва ли ще работи само, ако има достатъчно вода. Инвеститорите ще искат да печелят на всяка цена", заяви Илиев. И предупреди, че това ще остави без вода региона.

 У нас
· Арестуваха Петър Драшков след имотна измама за 10 млн. евро
· Волен Сидеров спечели дело срещу клеветник

По света
· Чешкият президент прави нова партия анти-ЕС
· Командоси гонят ислямисти в Мумбай

Коментари
· Трагедията "будна кома" като диагноза на дивашко управление

Икономика
· Цените на производител скочиха с 8.9% за година
Христо Попов, депутат от ПГ АТАКА: АТАКА иска да падне ДДС за хляба и лекарствата
Управниците гонят търговците за касови бележки, а контрабандата не я закачат
- Г-н Попов, на първо четене на бюджета за догодина АТАКА предложи да се преразгледа макрорамката му. Сега с това предложение се съгласяват и управляващите. Кое ги накара да приемат позицията на АТАКА?
-Управляващите внесоха бюджета по инерция през октомври  -  както са го разработили предните години, тогава обаче започна ескалацията на световната икономическа криза. АТАКА придупреди финансовия министър Орешарски, че показателите, които е заложил, са неадекватни, нереалистични и предложи да се преразгледат. Например 4.7 % икономически растеж, 6,7% инфлация са нереални. След седмица мислене председателят на бюджетната комисия Румен Овчаров обяви, че се работи по изцяло нова макрорамка на бюджета, съобразен с кризата. Управляващите разбраха, че заложеният икономически ръст от 4.7 % трябва да се намали заради стагнацията на между 1.2 и 2%. За пръв път в най-новата история на България след 1990 г. управляващите приемат предложението на опозицията. Причината е, че ние от АТАКА по-добре сме направили анализ на ситуацията и предлагаме по-адекватни мерки.