"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 972 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 5/12/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

ДПС изнудва за датата на изборите


ДПС прояви небивал цинизъм по време на проведения вчера председателски съвет, като предложи сделка на останалите партии: ще гласуваме промени в конституцията за датата на изборите, при условие че ще отпадне принципът на уседналост. Това съобщи зам.-председателят на ПГ АТАКА Павел Шопов. Срещата беше по инициатива на националистите повод належащо изменение на чл. 64 от конституцията, около която идея се обединили всички партии с изключение на колебаещата се БСП и ДПС. Изменението в конституцията се налага, ако не искаме редовните избори през 2009 г. да не са през юли-август - сезона на отпуските, поясни Шопов.
Лютви Местан бил категоричен, че ако не се разреши на българските турци от Измир, Бурса и Истанбул да дадат вота си за европейски и за национален парламент, ДПС предлага изборите да останат в края на конституционния срок към момента - около 20 август. Това означава ниска избирателна активност, изгодна само за хората на Доган, уточни националистът.У нас
· Масларова дава по 17 ст. на час за гледане на старци
· Грънчарова: Европа ще ни наложи предпазна клауза заради престъпността

По света
· Сръбски пирати по Дунава нападат български кораби
· Архонт Слави Бинев запозна с православните ценности Далай Лама

Коментари
· Безхаберието на управляващите към младите хора ражда духовни инвалиди

Икономика
· Банките орязаха кредитите при ипотека на жилище
Таско Ерменков, изпълнителен директор на АЕЕ: Енергийното сертифициране на жилища трябва да отпадне

- Г-н Ерменков, вие подкрепихте атаките срещу новия Закон за енергийната ефективност (ЗЕЕ), според който и жилищни сгради с разгъната застроена площ над 1000 кв. м. трябва да имат сертификати за енергийната ефективност, за които собствениците ще плащат по 2 лв. на кв. м. Нима законодателите не се консултираха с вас, преди да го внесат?
- АЕЕ активно участва в подготовката на този закон. Но между първо и второ четене в текста на чл. 19 относно сградите, подлежащи на обследване за енергийни характеристики, отпадна определението "обществено обслужващи сгради". И излиза, че всички сгради подлежат на обследване, включително и жилищните. В закона обаче не са посочени срокове и санкции за изпълнение на това задължение. Нещо повече, в чл. 19, ал. 3 се казва, че собствениците на сградите по ал.1 и ал. 2 ще трябва да изпълняват мерките за повишаване на енергийната ефективност, предписани при предходното обследване. А трябва да се има предвид, че в частните стари жилищни блокове - панелни и тухлени, няма собственици на сгради с РЗП над 1 000 м. Смятам също, че обследването на промишлените системи на всеки 3 години е твърде кратък срок, тъй като те няма да имат възможност да предприемат необходимите мерки за енергийна ефективност и следващото обследване няма да бъде ефективно за тях. Затова бях предложил да се запази това, което и вносителят е написал - срок 5 години. Но... депутатите са тези, които преценяват какво да влезе в един закон.