"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 974 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 8/12/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Турци плашат българи със смърт в Шумен


"Който влезе в джамия, ще се спаси, който влезе в църква - ще бъде заклан". Тази заплаха са отправили активисти на ДПС към българи в Шумен, заяви областният координатор и общински съветник от АТАКА Румен Русев. По думите му с наближаването на Коледа наглото отношение на хората на Доган към местните жители е ескалирало. За това допринасял и фактът, че по случай Курбан байрама в града са пристигнали много мюсюлмани от Турция. С наглото си поведение те окуражавали местните депесари. "Ще видите какво ще стане с вас, българите, след 3-4 месеца!" С тези думи турчин се обърнал към симпатизанта на националистите Илия Илиев, след негово участие в предаване на телевизия СКАТ. Притеснен и разтревожен, Илиев потърсил полицията за съдействие, но от там не му обърнали никакво внимание.
В събота турският консул в Бургас Исмаил Сефа Юджер е гостувал на училищно празненство по случай Курбан байрама в село Хитрино. Облечени в турски носии, децата от местното основно училище изнесли дълга празнична програма на турски език, като за превод някой се сетил само в началото. То и без това няма нужда от превод, защото населението в Хитрино е 85% мюсюлманско, заяви Румен Русев. Децата в Шуменско пък няма да ходят два дни на училище заради Курбан байрама. Това ще се случи и в над 50 основни и средни училища в селата на Кърджалийско, в Джебел и в Крумовград.У нас
· Костов се атакизира

По света
· Война в Гърция заради убийство на младеж
· Заместникът на руския патриарх призова за единство на всички православни

Коментари
· Мутри с бели якички превзеха БСП

Икономика
· Следващият кабинет ще плаща милиардите, заложени от Станишев в бюджета
Финансовият консултант Кольо Парамов: Чуждите банки изнасят капитала си от България

- Г-н Парамов, наистина ли решението на Еврокомисията да спре окончателно 220-те милиона евро по ФАР е гръм от ясно небе?
- Малко хора в България, сред които и аз самият, бяхме убедени, че тези пари ще бъдат спрени. В края на юли прогнозирах, че ще загубим всичките 560 млн. евро, защото оценката на ЕС е, че няма никакво подобрение в обществената среда и в борбата с корупцията. Този факт не беше осмислен от правителството. Ако доскоро квалификациите за кабинета Станишев бяха негативни, а оценките - слаби, днес вече може да се каже съвсем категорично, че това правителство е направо нагло, защото не изпълни нито един от поетите ангажименти. От юлския доклад досега не бяха извършени никакви административни реформи в самото правителство, ЕС не получи никакви гаранции, че ще бъде променена средата и ще бъдат изпълнени начертаните мерки, за да се възстанови акредитацията на двете агенции по ФАР. Вместо това се озоваваме в един много тежък план, защото спирането на 220 млн. евро означава липса на инфраструктура и на пътища. На практика се получава следното - обектите, за които е отказано европейско финансиране, ще бъдат дофинансирани с национални средства. Убийственото в цялата тази ситуация е, че вместо бюджетните средства да отиват в нуждаещи се сфери, правителството сега ще трябва да запушва дупки по проектите на ФАР, за които Евросъюзът спря парите.