"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 985 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 20/12/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Студенти и фермери на бунт срещу властта


С викове "Оставка" и "Мишоци" хиляди българи скочиха вчера срещу кабинета и обсадиха парламента и сградата на Министерския съвет в столицата, след като планираните протести на студенти, фермери, еколози и пенсионери се сляха в едно. Оказа се обаче, че няма кой да ги чуе, защото сградата на Народното събрание беше празна. Часове по-рано вчера шефът на парламента Георги Пирински побърза да разпусне депутатите във ваканция.
Протестиращите скандираха "Страхливци" и "Мафия". Трактори блокираха центъра между НС и МС. 1000 униформени пазеха управляващите от гнева на народа. Никой от властта не отговори на исканията на гражданите. Шестима студенти бяха арестувани. Множеството бе категорично, че протестите ще продължат. От студентския стачен комитет обявиха, че на 14 януари 2009 г. отново ще обсадят Народното събрание.У нас
· АТАКА дарява коледните си премии на отец Боян Саръев
· Мутрите в униформи, които пребиха Димитър Стоянов, отиват на съд

По света
· Прокурори разследват за корупция Нобеловия комитет
· Ислямисти изправят Швеция на ръба на гражданска война

Коментари
· Пирински съсипа парламентаризма, сега рони крокодилски сълзи

Икономика
Лъчезар Иванов, депутат от ГЕРБ: Мнозинството остави народа без пари за здраве
-Г-н Иванов, как оценявате приетия бюджет за здравеопазването за 2009 година?
-Бюджетът за здравеопазване за догодина е 4.16% от БВП, по-нисък дори от тазгодишния.Това е отстъпление от поетите ангажименти на БСП, които в предизборните си обещания през 2005 г. заявиха, че в края на тяхното управление бюджетът на здравната система ще бъде 7% от БВП. Сега конкретно. Започвам с парите за онкология. Поетите ангажименти за финансиране лечението на онкоболни в България не са изпълнени, не са покрити никакви критерии, не е обезпечена финансово химиотерапията. Друг проблем е, че имаме нереформирано здравеопазване, което дава възможност парите да изтичат по непрозрачен път.
Проблем е също, че парите, които са дават - увеличението с 6% за клиничните пътеки, са смехотворни, защото от 2006 г. до 2009 г. няма повишаване с 1 стотинка. Помислете каква е инфлацията за тези години и сега имаме едно увеличение от 6%.  С това здравеопазването няма да стане нито по-достъпно, нито по-качествено. Нашето здравеопазване за поредна година боледува, а правителството не само че не дава лек за оправянето му, а напротив, задълбочава проблемите.