"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 990 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 7/01/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Родината на Станишев ни остави без парно, ток и хляб


Украинско-руска разправия наказа половин Европа като я остави без газ в най-големия студ. Родината на премиера Станишев Украйна спря почти цялото количество газ, което Газпром пуска по транзитния газопровод за Балканския полуостров. България изпадна в енергийна криза, след като в 3:30 ч. във вторник бяха прекратени доставките на природен газ на украино-румънската граница към "Булгаргаз". Столицата осъмна без парно, а до дни топлото ще бъде спряно и в други градове на страната. Заради спрените доставки на газ, топлофикациите няма да могат да произвеждат електроенергия, което означава срив на енергийната система и режим на тока у нас, прогнозират експерти. Детски градини и училища остават на студено и ще бъдат затворени. Производителите пък вдигнаха цената на хляба от днес заради спрените доставки. Според европейска директива страната ни е длъжна да има запаси за 90 дни, а тя има едва за 5 до 10 дни. Отговорно за това е министерството на Емел Етем. Вчера АТАКА внесе петиция в Европарламента за отварянето на блоковете на АЕЦ "Козлодуй" във връзка с възникналата тежка енергийна криза. В тази петиция АТАКА призовава европейските институции да вдигнат забраната над българските ядрени реактори, защото е очевидно, че страната е тежко зависима от чужди енергоизточници. "Единственият начин за отвоюването на българската енергийна независимост, което е и в интерес на ЕС, е отварянето на четирите спрени блока на АЕЦ "Козлодуй"", се казва в документа. Копие от петицията ще бъде изпратено и до Европейската комисия. Ще бъде внесен и парламентарен въпрос до Еврокомисията и до комисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс, за да бъде допълнително сондирано мнението на комисията по въпроса за българската АЕЦ, заяви евродепутатът Димитър Стоянов. България трябва да заведе дела срещу Украйна и Газпром за щетите, които те й нанесоха, заяви Волен Сидеров.У нас
· Еколози, земеделци и учители готвят бунт пред парламента
· Заводи внасят иск срещу "Булгаргаз" и министерство на икономиката

По света
· 70 хиляди студенти готови за камикадзета срещу Израел
· Половин Европа без газ, извънредно положение в Словакия

Коментари
· Газовата война ни завари по бели гащи

Икономика
Павел Кърлев, председател на Федерацията на потребителите: Поскъпването на парното е незаконно
- Г-н Кърлев, оправдано ли е според вас поредното поскъпване на парното при положение, че цените на горивата в цял свят падат?  Всъщност чии интереси защитава това увлечение на цената?
- Защитават се нездравите интереси на държавата. Доказателство е самият факт, че софийската топлофикация, която вече е държавна фирма, изведнъж получава най-голямо повишаване на топлинната енергия - около 19%, докато другите вървят в порядъка на 11 -12%. Мотивите за увеличението на цената си противоречат, защото след като се повишава цената на горивото, след като тази компонента на природния газ е една и съща за всички топлофикации, изведнъж се получи диференциация на коефициентите на повишение, което говори, че се обслужват среди с нездрави интереси.
А дали е обосновано - категорично не. Не само че не е обосновано, но то е и в нарушение на действащите закони на Република България. Причината е, че решението цените да се променят не само веднъж в годината, както беше досега, а по всяко време, всъщност беше взето в разрез с действащите в страната процедури. Защото промяната в наредбата се урежда в съвета за тристранно сътрудничество, където са представени държавата, профсъюзите и работодателите. Това решение обаче беше взето в отсъствието и на двата профсъюза, които са членове на този тристранен съвет, което е в нарушение на процедурата. Целта беше някой да получи правото по всяко време да ни повишава цената на топлинната енергия.