"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 993 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 10/01/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Ковачки пуска опасен блок на ТЕЦ "Бобов дол"


Спонсорът на ДПС и шеф на партия ЛИДЕР Христо Ковачки пуска опасния втори блок на ТЕЦ "Бобов дол", стана ясно вчера. Блокът беше спрян преди две години, тъй като не отговаря на екологичните изисквания на Европейския съюз и липсва сероочистваща инсталация. Разрешение за пускането му е дал президентът Георги Първанов по време на Консултативния съвет за национална сигурност, който се проведе в сряда. Самият Гоце се смята за баща на новото ДПС, което оглави Ковачки - "Движение Напред", в което влязоха ВМРО, ЛИДЕР и БЗНС.
Вчера котелът на спрения блок на ТЕЦ "Бобов дол" беше запален. "Ако всичко е наред, все пак системата не е работила дълго време, той ще бъде включен в енергийната система на страната. Имаме разрешение от централния диспечер", каза прокуристът на електроцентралата Петър Петров. Той уточни, че процедурата е започнала преди 18 часа в четвъртък.


У нас
· Шефът на САПАРД подаде оставка заради далавери на ДПС

По света
· Гърция и Турция на прага на нова война
· САЩ отказаха да подкрепят мира в Газа

Коментари
· Националната сигурност е в ръцете на плямпащи "експерти" и продажни политици

Икономика
Волен Сидеров, лидер на АТАКА: Евросъюзът трябва да покани Русия и да не я възприема като враг
На България е необходима национална стратегия. Филството и фобството не са разумно поведение и ние сме длъжни чисто прагматично

- Г-н Сидеров, като че ли за пръв път управляващи и опозиция демонстрирахте близки позиции по време на Консултативния съвет по национална сигурност, свързан с газовата криза. Вие доволен ли сте от заседанието и от това, което чухте от представителите на кабинета?
- Да, новото беше, че лидерите на основните партии демонстрирахме желание за конструктивизъм, тъй като страната е в криза. В почти всички изказвания присъстваше този мотив, че в такива моменти управляващи и опозиция би трябвало да обединим усилията си, за да не страда българското население. Изказванията на всички бяха насочени към това какви мерки може реално да се вземат, защото кризисният момент не е причинен от вътрешни причини. Духът на конструктивизма не изключваше опониране, въпроси към управляващите.
От моя страна имаше въпроси за запасите, които е необходимо да има Държавният резерв, както и министерството на Емел Етем, която обаче не присъстваше. Нейното министерство е пряко отговорно за поддържането и наличието на изискваните от ЕС запаси от горива за минимум 90 дни. Министърът на икономиката Петър Димитров съобщи, че находището в Чирен при едно по-намалено използване на газ би издържало 90 дни. Но това означава въвеждане на ограничителен режим, какъвто вече действа.
Получихме уверение, че ще има достатъчно количество мазут, за да не спрат топлоцентралите. Но въпреки това ние виждаме, че затварят училища в принудителни ваканции. За мен е важно стратегическото виждане на проблема. Енергията е тема, която в следващите десетилетия ще е номер 1. Този, който владее енергийни източници, "трасета" ще бъде определящ в геополитически план. На тази основа ще бъдат конфликтите и противопоставянията, както и консолидирането, както впрочем е и сега.