"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1153 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 24/07/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Тема

Мизерстващо образование и недоправени реформи остави кабинетът "Станишев"

 Две стратегии за развитие на висшето и на средното образование и един закон за училищата остави кабинетът "Станишев" на новото правителство. След четири години експерименти в просветата правителството така и не успя да приеме закона за училищното образование, което от гледна точка на качеството му, е добра новина.
Екипът на Даниел Вълчев завърши с орязани бюджети на школата, затвори най-много училища: над 350, съкрати най-много учители: почти 9000. Какво качество на образованието постигна, показват резултатите от матурите и приемните изпити. Средният успех от тях се срива непрекъснато, особено в т.нар. смесени райони, където децата едва назнайват задължителния български език. Междувременно броят на отпадналите ученици расте с по 20 000 на година. Не успя и програмата за привличане в клас на циганчетата. Не ги докараха нито безплатните учебници, нито безплатните кифли на Масларова.
Управлението на БСП-НДСВ-ДПС ще се запомни и с най-голямата стачка на учителите. Впрочем те отново се заканват наесен да излязат на улицата, ако продължи недоимъкът в образованието.

  Янка Такева: След 5 години ще търсим учители със свещ
 Матурите доказаха: турчетата в смесените райони не знаят български


У нас
· Областен на ДПС хариза 117 дка от Морската градина във Варна

По света
· България в списъка на провалените държави
· Докладът на ЕК за Румъния много по-добър от този за България

Коментари
· Узаконеното разбойничество е най-тежкото наследство от мандата на тройната коалиция

Икономика