"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1280 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 28/01/2010
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Тема

Промени в закона слагат край на анархията по пътищата

За първи път от 40 години насам жертвите при пътни инциденти са у нас са намалели. През 2009-а те са 900 - със 161 души по-малко в сравнение с предходната година и бележат рекорд за последните 42 години в България. Черната хроника на пътната полиция в у нас се води от 1951 г., когато при катастрофи са били убити 202-ма души. През 1966 г. броят на жертвите достига 897, а през 1967 - до 928. Оттогава досега по пътищата на страната загиват по около 1000 души годишно. Най-страшна е била 1990 г. с 1527 жертви. Значително намаление има и при броя на тежко ранените българи по пътищата, които са с 1277 души по-малко от 9952 за 2008 година, или процентно съотношение 12,8 на сто.
Въпреки това обаче смъртността по българските пътища остава значително по-висока от тази в Холандия например, въпреки че автомобилните водачи в тази страна са три пъти повече отколкото у нас.
На какво се дължи тази неестествено голяма разлика? Със сигурност влияние оказват инфраструктурните проблеми в България, но основната причина за "войната по пътищата" е липсата на достатъчно ефективни закони, които да регулират безопасното движение. За разлика от предишните управляващи, които въвеждаха само "козметични" промени в Закона за движение по пътищата (ЗДП), новият транспортен министър Александър Цветков вече обяви планираните нововъведения, които бяха одобрени от транспортната комисия в Народното събрание. Чрез тях властите се надяват, че ще могат да пресекат много от вредните практики, като корупцията в шофьорските школи, шофирането в нетрезво състояние и с превишена скорост. Над 20 млн. годишно са рушветите за шофьорски изпити
 Губим по 1 млрд. евро на година заради катастрофи по пътищата


У нас
· АТАКА подкрепи ремонта на кабинета

По света
· Искат да обявят Спаска Митрова за невменяема
· Откриха мъртъв шефа на охраната на форума в Давос

Коментари
· Олигарски се целят в парите на държавата и ЕС

Икономика
· Завършваме 2010 на плюс
· Борят високата безработица с европари