"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 952 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 12/11/2008
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Тема

Бум на бедността в България

Българските управляващи харесват думата "социално" - правят социални политики, избират социален президент и т.н. Доколко са социални всъщност действията на кабинета "Станишев" става ясно от изследване на КНСБ за ефективността на политиката "антибедност". Оказва се, че 33% от българите живеят на ръба на бедността, което означава с под 200 лв. на месец. (За Европа бедни са хората, които разполагат с близо 9000 евро за година.)
В България да си беден не значи само да си пенсионер или безработен. Огромна е и групата на работещите бедни. Под 1% са домакинствата, които могат да кажат, че живеят добре със заплатите, които получават. И докато в града бедността е свързана с безпаричие, в малките населени места това означала липса на работа, на училище за децата, на здравеопазване за всички.
Правителството обича да се тупа в гърдите с високия икономически ръст у нас, но на практика това не води до съществено намаляване на мизерията. Поляризацията бедни-богати се задълбочава. Рискът от настъпване на втора генерация бедни вече е факт. И докато в столицата бедността е опасност за 1,8% от населението, то във Видинско тя грози 53.8% от хората, твърдят от КНСБ. Бедността и болестите вървят ръка за ръка
 Икономическият растеж не намалява мизерията
 Издръжката на живот продължава рязко да се покачва


У нас
· 1 млн. лева глоба за "Топлофикация" София, ако не пусне парното
· Бизнесът към Орешарски: Направете антикризисен бюджет, този е много розов

По света
· Работници на „ЧЕЗ“ арестувани в Чехия за шантаж на клиенти
· Обама закрива незаконния затвор в Гуантанамо

Коментари
· Червеният динозавър пак обеща да си отреже опашката

Икономика