"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1155 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 27/07/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Интервю

Надя Димитрова, експерт по европейските въпроси: Еврокомисията ще спре наблюдението, ако новият кабинет пребори корупцията

- Г-жо Димитрова, на 22 юли ЕК разпространи поредните мониторингови доклади за България и Румъния. Можем ли да считаме, че този за Румъния е по-добър, отколкото документът за България и защо?
- Според мен не бихме могли да направим този извод. Има една малка разлика, която съществува още от 2007 г., с въвеждането на механизма за сътрудничество и контрол за двете държави. При Румъния имаше четири показателя за наблюдение, които изключват борбата с организираната престъпност и промяна в конституцията, а при България имаше шест такива, включително и по тези два компонента. Ето защо, ако механично или математически се счита, че препоръките за Румъния са по-малко като количество, отколкото за България, то е само в тази връзка. Напротив, говорителят на ЕК подчерта, че резултатът за Румъния е дори по-лош на базата на предния доклад от 2008 г., който за България беше твърде критичен. Аз лично не считам, че докладът за Румъния е по-добър, отколкото за България.

У нас
· Ислямски емисари зарибяват ученици в Родопите
· Станишев готви линч за опонентите си в БСП

По света
· Саркози давал по 600 евро на ден за цветя
· Иран готов да нападнe израелските ядрени обекти

Коментари
· Бъдещи клиенти на Темида пълнят парламентарната група на ДПС

Икономика
· Хотелите по морето празни в разгара на сезона