"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1327 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 23/03/2010
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Нов световен ред

Гръцката криза задълбочи разделителните линии в ЕС

След безразсъдното харчене на пари Гърция е в дългова криза. Понеже се оказа, че в крайна сметка германските данъкоплатци ще трябва да я спасяват с наливане на пари, Берлин предложи на южната прахосница да продаде няколко свои острова, щом има нужда от кеш. 
Офертата дойде няколко дни след като гърците, бесни от критиката, на която от самото начало Германия подлагаше финансовата им разпуснатост, заявиха, че Берлин може да реши техния проблем, като им плати реперации за златото, отмъкнато през Втората световна война. "По време на нацистката окупация те взеха парите на гърците и досега не са ги върнали. В близко бъдеще трябва да потърсим решение на този въпрос", заяви вицепремиерът Теодорос Пангалос. 
Размяната на остроти през последните седмици подчертава растящите разногласия в Европейския съюз, изправен пред куп други икономически и дипломатически проблеми. В серия от тежки скандали съюзът на 27-те нации преживява тежки изпитания. Неотдавна в Брюксел избухнаха горчиви сблъсъци за това кой да назначи високопоставените дипломати на ЕС в други страни. Европейците не могат да решат и дали да спасяват Гърция от кризата, дали да подпрат тежко раненото евро и как евентуално може да стане това.

У нас
· Свинаря на Гоце загроби и българското вино
· АТАКА готви протести срещу нова протурска партия

По света
· Националният фронт трети на местните избори във Франция
· Самолети на Бритиш еъруейз летят празни заради стачка

Коментари
· Искаме автентични икономисти, а не хрантутници на чужди служби

Икономика
· Ток, газ, вода и парно да не поскъпват, искат синдикатите