"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 158 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 17/04/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Блеър отказал на Буш помощ във военна акция срещу Иран


Още по времето на Клинтън бил обмислян удар срещу Техеран, твърдят експерти

Министър-председателят на Великобритания Тони Блеър уведоми американския президент Джордж Буш, че Лондон няма да окаже военна подкрепа на САЩ при евентуално нападение на Иран дори и ако тази стъпка има подкрепата на международната общност. Това съобщи във вчерашния си брой вестник "Скотланд он сънди". Ще подкрепяме дипломатическите стъпки, казали за вестника източници от британското външно министерство. Американският държавен секретар Кондолиза Райс вече призова Съвета за сигурност на ООН да вземе строги мерки по отношение на Техеран. По сведения на шотландското издание Блеър подкрепя налагането на санкции срещу Иран. Както е известно, през седмицата иранският президент Ахмадинеджад обяви, че страната му е започнала да обогатява уран.
Междувременно Бившият шеф на отдела за борба с тероризма към Белия дом Ричард Кларк предупреди правителството на президента Джордж Буш да не предприема военен удар срещу Иран, предаде Асошиейтед прес. В свой материал, публикуван във в. "Ню Йорк таймс", Кларк посочва, че през 90-те години администрацията на бившия президент на САЩ Бил Клинтън също е обмисляла възможността за атака срещу Иран, но след продължителни дискусии висшите военни не са могли да намерят начин, по който нещата да приключат в полза на Съединените щати. Съавтор на статията е Стивън Саймън, друг бивш високопоставен представител на американските антитерористични служби. Кларк и Саймън предполагат, че Иран може да отговори на евентуална американска атака по три начина: да предприеме удари срещу петролни съоръжения в Персийския залив, да използва предполагаемите си връзки с терористични групи, за да атакува американски цели по света, или да изпрати шиитски милиции да помогнат на бунтовниците в Ирак
Иран е обучил десетки хиляди самоубийци, готови да ударят британски или американски цели ако бъде извършено военно нападение срещу ядрените инсталации на Ислямската република, съобщава от своя страна "Сънди Таймс".Според седмичника, който се позовава на ирански източници, командосите - самоубийци наброяват 40 000 души. Те били забелязани да дефилират през март на военен парад с колани с експлозиви около телата им. "Сънди Таймс" цитира представителя на пазителите на иранската революция Хасан Абаси, който твърди, че 29 западни цели вече са определени. "Готови сме да нападнем важни американски и британски обекти", някои от които са съвсем близо до границата между Иран и Ирак. Това е заявил Абаси в реч, запис от която вестникът твърди, че притежава. В център за набиране на командоси-самоубийци в Техеран доброволците трябвало да посочат дали предпочитат на нападнат американски цели в Ирак или израелски цели, допълва "Сънди Таймс".

У нас · Полицаи пребиват младеж, съдят го
· Една година партия АТАКА

По света · България на 46 място по заплати в Европа
· Блеър отказал на Буш помощ във военна акция срещу Иран

Коментари · Падението на БСП или краят на идеологията
· Аргументите на ген. Никола Колев издишат

Икономика · Епидемии дебнат наводнените райони