"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 187 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 20/05/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Петканов криe има ли наказателни дела срещу вътрешния министър


Ген. Атанас Атанасов твърди, че производствата били четири

Има ли образувани наказателни дела срещу настоящия вътрешен министър Румен Петков, какво е било движението по тях и как са приключили. Това попита вчера в парламента депутатът от Демократи за силна България ген. Атанас Атанасов правосъдния министър Георги Петканов. Въпросът за  водени наказателни дела срещу вътрешния министър Румен Петков, обаче остана без отговор по време на парламентарния контрол.
"Въпросът е от 11 май, а отговорът, който получих, е абсолютен нонсенс. Фактически ми обясниха, че не мога да питам, а аз смятам, че има обществен интерес към този въпрос", заяви пред "Атака" депутатът от ДСБ.
В отговора, който депутатът е получил, се обяснява защо не може да зададе този въпрос към правосъдния министър Георги Петканов.
"Съгласно чл. 35 от Закона за съдебната власт, министерството на
правосъдието може да проверява само организацията по образуването и движението  на съдебните, прокурорските и следствените дела, а съгласно последните изменения в Конституцията на Република България - и приключването на делата.
Обстоятелствата дали има образувано наказателно производство и за какви престъпления, се отнася до изключителната компетентност на прокуратурата и въпроси към министър на правосъдието в тази насока могат да бъдат възприети като намеса в дейността на независимата съдебна власт", гласи обяснението.
"Има постановление на прокуратурата за прекратяване на делата срещу румен Петков, след като през 2001 г. е станал депутат", припомни ген. Атанасов. Според него става въпрос за четири дела. Прекратяването е станало по времето на Никола Филчев, допълни депутатът. Той обаче бе категоричен, че въпросът отново ще бъде поставен от ДСБ. 
В. "Атака" първи писа, че депутатският имунитет спасява бившия червен кмет на Плевен, срещу когото през 1999 г. е образувано предварително производство за неправомерно използване на служебното положение и нанесени щети на общината в особено големи размери. Петков е  бил обвиняем и за незаконно раздадени общински жилища, а 11 поръчкови убийства в Плевен остават неразкрити.
По-рано, от групата на Костов възразиха срещу начина, по който се води парламентарния контрол от  председателя Георги Пирински. Поводът беше, че  Пирински е насочил към министъра на външните работи Ивайло Калфин въпрос,  отправен към премиера Станишев. Питането е за работен обяд на ДПС-министрите Етем, Кабил и Джевдет Чакъров, с турския външен министър Абдуллах Гюл.

У нас · Нямало материал за нов ДНК-анализ на сестрите Белнейски
· Петканов криe има ли наказателни дела срещу вътрешния министър

По света · Разширяването на ЕС спира след влизането на София и Букурещ
· Руски самолет бяга от арест в Берлин

Коментари · Строителен моратуриум ще спаси българското Чeрноморие
· Янсен: Поръчковите убийства в България съсипват морала на обществото

Икономика · Емилия Масларова излъга инвалидите за високите пенсии
· Европа не дава магистрала “Люлин” на Европа не дава магистрала