"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 1370 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 17/05/2010
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Буш и Блеър признаха войната в Ирак за грешка


За първи път двамата световни лидери са толкова откровени, коментират медиите

Започнатата от САЩ и Великобритания война в Ирак през 2003 г. е грешка. Това признаха в четвъртък вечерта американският президент Джордж Буш и британският премиер Тони Блеър, предаде Би Би Си. Президентът Буш заяви, че най-голямата грешка допусната от САЩ е била мъченията на затворници в затвора Абу Гариб, като по думите страната му и "досега си плаща". Мисля, че най-голямата грешка, която се случи... е "Абу Гариб". Ние вече достатъчно дълго плащаме за нея", заяви той. Скандалът с мъченията в багдадския затвор "Абу Гариб" излезе на бял свят след публикуването на снимки, показващи сексуалните унижения, на които са подложени затворниците. Американският президент призна още, че е използвал твърде опростени фрази като "търсим го жив или мъртъв", което по думите му е било интерпретирано погрешно в някои части на света. Двамата лидери никога досега не си бяха признавали своите грешки толкова откровено, коментира Би Би Си. Те поискаха обаче от международната общност да осигури пълната си подкрепа за новото правителство в Ирак. По време на пресконференцията на двамата лидери във Вашингтон, те заявиха, че най-важното е новите политически лидери в Ирак да останат твърди и решителни срещу "тероризма и насилието".
Двамата обаче дадоха да се разбере, че войските на двете страни ще останат в Ирак докато новото правителство започне да функционира, предаде АП. Такава е била молбата на новия иракски кабинет, каза Блеър, цитиран от Ройтерс. Въпреки пречките и грешните стъпки твърдо съм убеден, че ние вършехме и вършим нещо правилно, подчерта Буш на пресконференция в Белия дом заедно с гостуващия във Вашингтон Блеър. Премиерът на Великобритания каза, че след тази среща с новия иракски премиер е осъзнал, че предизвикателството в Ирак все още е огромно, но в същото време е затвърдил убеждението си, че то ще бъде преодоляно.
От своя страна министърът на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд в интервю за Си Ен Ен призна, че американската подкрепа за войната в Ирак намалява, защото новините от арабската страна са лоши и "войната е ужасно нещо". "Добре, очевидно те чуват много лоши новини и това не е учудващо. Войната е ужасно нещо. Аз не мисля, че вие някога ще откриете популярна война", каза той. "Защо войната трябва да бъде популярна. Тя е порочно, ужасно и гадно нещо", смята министърът.

У нас · МВР удари сводниците на Трактора и Октопода
· Семейство дерибейства в енергийна фирма в Монтана
· Депутатът Явор Нотев: Специализираният съд ще отпуши системата

По света · Европейската икономика е в най-тежката си криза

Коментари · Тънкият лед на антисемитизма, порока и дипломацията

Икономика