"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 202 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 6/06/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Парламентът - на поправителен по Закона за собствеността


Стотици държавни и общински имоти - земи и сгради, могат да станат частни по давност, тоест без пари

Станка Динева

В последния учебен ден Иванчо се прибира вкъщи мрачен, разказва стар виц от зората на социализма. Престарялата му неграмотна баба решава да прояви интерес към интелектуалното развитие на внука си и го пита: С колко мина, сине? С 2, унило отговаря Иванчо. Виждайки съкрушения вид на момчето, бабата решава да стимули порива му към знание и обобщава: С 2, с 2, ама нали мина....
С оценка близка до 2 реши проблема със Закона за собствеността и българският парламент на 1 юни, миналата седмица. На същата дата изтичаше давностният срок по споменатия закон. На 2 юни всеки, който ползва "с грижата за добър стопанин" държавна или общинска собственост, щеше да я придобие. Тоест, тя става негова.

Какво значи придобиване
по давност ли?

Означава да станеш собственик безплатно. Достатъчно е човек да притежава документ за плащане на данъци в период от 10 години и трима свидетели за пред съда, които да потвърдят, че се е грижил за собствеността. Може и кошеревски, тоест такива, които хабер си нямат колко добър стопанин е новият собственик.
През 1996 г. по предложение на правителството на Жан Виденов 37-ото Народно събрание прави промени в Закона за собствеността. Той влиза в сила от 1 юни същата година. По същото време са приети и законите за държавната и общинската собственост. С тях се урежда окончателното обособяване на държавната, общинската и собствеността на юридическите лица от някогашната общонародна собственост. Тогава парламентът дава 6 месеца на всички власти, през които трябва да се обяви пред областните управители държавната собственост, която не принадлежи на официалните институции и не е на дружества. А те на свой ред трябваше да предоставят данни в регионалното министерство. Там шефовете на министерства, ведомства, бивши комитети и прочие структури на изпълнителната власт също трябваше да заявят какво притежават. Кметовете пък трябваше да съберат пълна информация за общинската. Случайно или не тогавашният парламент е записал само срока. Няма санкции, няма наказания,

няма никакви
последствия, ако
работата не бъде
свършена

И тя, както днес се оказа, не е свършена.
В резултат на преструктурирането на собствеността у нас и след пререгистрацията на всички фирми по Търговския закон, като мъртва зона останаха ничия собственост стотици, ако не и хиляди, имоти. За част от тях информация има в министерствата и ведомствата, в областните управи, в общините. Но има и такива недвижими имоти - земя и сгради, към които никой не предявява претенции. Много от тях са ползвани от държавни фирми, кооперации и всякакви други соцорганизации. Който знае - ползва ги, грижи се за тях като добър стопанин. Други са отдадени под наем. Без срок. Всеки един от тези имоти трябваше да стане собственост на ползвателите им на 2 юни 2006 г., когато изтичаше давностния срок.
Точно по тази причина в края на май вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин предлага на правителството една кратичка промяна на Закона за собствеността. Тя гласи: "Спира за срок 2 години от влизането в сила на този закон придобиването по давност на държавни и общински имоти".
В мотивите си Калфин обяснява нуждата от спешното приемане на споменатия текст така: "поради съществуваща реална опасност да се нанесе огромна щета на държавата и общините чрез придобиване по давност на тяхна собственост". Проектът "е разработен в съответствие с препоръките на Междуведомствената работна група към Постоянната комисия България - Бавария", обяснява още вицепремиерът. Иначе казано на Постоянната комисия България - Бавария й дреме повече за разграбването на държавни и общински недвижими имоти, отколкото на българския парламент. Това съвсем ясно пролича от "дебата", ако може да бъде наречен така,

пустословието в
Народното
събрание по темата

То не бяха почивки, не бе губене на време. Над час депутатите чакаха министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов, на когото не зададоха нито един въпрос по същество. Например: колко са застрашените имоти държавна собственост и колко общинска; изпълнени ли са препоръките на закона към областните управители и кметовете и, ако не, защо; докъде е стигнала работата по описването на имотите на държавата и общините; кога ще приключи; кой полага за тях грижата на добър стопанин и още много други. И най-вече - ще стигнат ли 7-те месеца, които Народното събрание свидливо отпусна.
Съвсем закономерно възниква въпросът защо никой не се интересува от отговорите на тези въпроси? Много просто, защото по-голямата част от депутатите знаят много добре за какво става дума. Знае БСП, защото повечето от старите стопански кадри са нейни членове или симпатизанти. Те са наясно къде какво има. Знаят СДС и ДСБ, защото са двете части на някогашното ОДС, което управлява след Жан Виденов. Знае и НДСВ, защото

интересът му към
недвижимите имоти -
царски, държавни и
общински, е голям и
неприкрит
И, най-накрая, знае ДПС, защото с малки изключение (след раздялата с ОДС) е на власт от 15-16 години. А кметовете на движението по места също имат информация.
В крайна сметка (по предложение на Борислав Ралчев от НДСВ) срокът на мораториума за придобиване по давност беше намален от 2 години на 7 месеца. Всички споменати политически сили знаят, че за това време нищо съществено няма да се направи. Дори преди да гласуват си го казаха. Но приеха срока по никому неизвестни причини. Вероятно се надяват да забравим и огромна част от недвижимата собственост на България да се сдобие с нови стопани. Само можем да гадаем кои са те. Очевидно е обаче, че старите политически партии нямат нищо против. Алтруизъм? Нищо подобно, интереси. И поправителен за парламента след 7 месеца. После - ще видим.

У нас · 17-годишен изверг се гаври с първокласничка
· Според анкета на агенция "Фокус"Волен Сидеров отново е личност на месеца

По света · Лавров: Русия ще продава оръжие на Венецуела
· И Сърбия обяви независимост

Коментари · Парламентът - на поправителен по Закона за собствеността
· 60% от млякото попива в сивата икономика

Икономика · Обгазяванията разболяват всяко трето дете в Ст. Загора
· Винетките отпадат 2007-а, концесионери слагат бариери