"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 202 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 6/06/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Димитър Стоянов, депутат и пра-пра внук на Таньо Войвода: От Таньо Войвода и от Радой Ралин съм наследил непремиримостта


Колкото по-голям "нехранимайковец" те изкарват, толкова по на прав път си

Маргарита Върбанова

ВИЗИТКА
Димитър Стоянов е на 23 години и е най-младият депутат не само в ПГ АТАКА, но и в целия 40-ти парламент. Зам.-председател е на парламентарната комисия по евроинтеграция и е член на комисията по гражданско общество и медии. Наблюдател е в Европейския парламент.
Студент е в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

- На 17 май 1876 г. на Дунавския бряг слизат четите на Христо Ботев и на Таньо Стоянов. Десет дни по-късно Таньо Войвода загива край днешното разградско село Априлово. Разкажете, г-н Стоянов, каква е родствената Ви връзка с войводата?
- Таньо войвода е брат на моя пра-пра дядо Димитър. Двамата са внуци на хайдутина Курти, което означава вълк. От този род е дядо ми Радой Ралин. Да имаш в рода си такъв човек, като Таньо Войвода е голяма отговорност. Четата на Таньо Войвода е наброявала само 29 души, но тя действа по-дълго от Ботевата. Прихваната е от турците, след като спират да нощуват в изоставен чифлик. Там четниците откриват две турчета и решават да ги убият. Но Таньо твърдо се противопоставя на волята на хората си с думите: "Ние сме тръгнали България да освобождаваме, а не деца да колим!" И турчетата са освободени. На другия ден чифликът осъмва обграден от редовна войска. За благодарност за спасението си двете деца са предали комитите на властта в Разград. Четата успява да се измъкне, но е преследвана по петите от аскера и води няколко сражения. Виждайки, че няма надежда за спасение, Таньо поема отговорността и на един малък брод край село Априлово, днешната община Попово, нарежда на четниците си да се изтеглят и спасяват, а той остава сам да брани теснината. След кървав ръкопашен бой той е заловен полужив с 6 турски трупа около него. Закаран е в Разград, където е обесен, главата му е отсечена и разнасяна по селата за назидание, а вечерта е закачена на централния площад в Разград. През нощта смели българи я откачат и погребват неизвестно къде в разградските гробища.
- Вие наследили ли сте бойния дух на прародителя си?
- Кръвта вода не става. Това, което носиш като генетична история, в никакъв случай не може да бъде пренебрегнато. По някакъв начин то осмисля собствения ти живот. Такъв родственик вече е гордост. Произхождаш от род, който се е борил за свободата на България и за нейната независимост и достойнство. Точни са думите на Иван Вазов: "И ний сме дали нещо на света." Дори смятам, че фразата е твърде мека. Дали сме много на света, ние сме част от световната история. Достойнство е да знаеш и да се гордееш с тези факти. Това е основата ни да бъдем наравно или далеч по-напред от някои народи.
- Всяка година се прави поход по стъпките на четата на Таньо Войвода. Защо не се включихте в последния?
- От десетина години походът се организира от д-р Анатоли Кънев. Той е зет на местния краевед, описал историята на четата. Д-р Кънев ми отказа да участвам. Не зная какви са вътрешните му подбуди, но обяснението му беше, че съм имал нетолерантно поведение. Походът се провежда в смесен район и не знам дали той си е измислил или съм бил наклеветен от други участници, но ми бяха приписани думи и постъпки, които не съм вършил. Например, по време на единственото ми участие, че съм сочил с пръст към джамиите, сякаш стрелям по тях. Това обвинение е абсолютно несериозно. Никога не бих си го позволил. Но има и още нещо. Тази година г-н Кънев покани вицепремиера от НДСВ Даниел Вълчев, което придава изключително неприятен политически привкус на събитието.
- Четите на Христо Ботев и на Таньо Войвода не успяват да пробудят българския народ, не успяват да го накарат да въстане. Буден ли е днес българинът или има някакви робски останки в психиката си?
- Народът днес е в процес на събуждане. Вижте само в последната година на колко много места се появиха български флагове. И не става дума за официални сгради. Хората си ги слагат в домовете - на балконите, на автомобилите си, има ги даже по колите на градския транспорт. Според мен, българинът винаги е в едно състояние на полусън и му трябва малко, за да се пробуди националното му достойнство. Трябва просто да му бъде даден шанс. Самият български народ неведнъж е показвал, че когато разчита на собствените си сили, се справя най-добре с препятствията и съдбата си. Лошото е, че той винаги е бил залъгван от временните си управници, че има нужда от чужда помощ. Сега го залъгват с великия прогресивен Запад, с Европейския съюз, с т.нар. западни демокрации. Никога обаче не бива да се забравя, че този, който се представя, че ти помага, преследва собствените си цели и интереси. И ако му бъде дадена възможност да ги преследва, така както му харесва, за България резултатът няма да е положителен. Такава е ситуация на държавата ни и в момента.
- Друг ваш родственик, дядо ви Радой Ралин, се опълчи на режима на Тодор Живков. За мнозина той се превърна в символ на стремежа към свобода и достойнство. Направете връзка между родствениците си. Вие какво сте наследили от тях?
- Наследил съм стремежът да не се примирявам, когато виждам несправедливост. Независимо какво стои срещу мен. На времето срещу Таньо Войвода е била мощта на цялата Османска империя. По времето на Радой Ралин срещу него е била държавната машина на комунистическия режим. Днес действа същата държавна машина, но облечена в овчата кожа на демокрацията. Не смятам да се примирявам с несправедливостта и подтисничеството на собствения си народ. Готов съм да се боря дори и само истината да е на моя страна, както моите предшественици са били готови на всичко за родината си. И няма да спра, докато хората в България всекидневно са ограбвани от една наложена им върхушка.
- Някои политици и анализатори определят АТАКА като ксенофобска партия. На митингите хилядите симпатизанти казват друго, те виждат в АТАКА последния шанс да върнат достойнството и самочувствието си. Какво през времето подмени идеите на национализма?
- В българската политика през последните 16 години всички партии показаха, че за тях т.нар. евроатлантически ценности са по-важни от чистите и святи национални ценности. Затова хората виждат в АТАКА нещо, което им е близко и присъщо. Виждат смисъл за себе си и за децата си. Колкото до националната идея, не мисля, че тя е различна през годините. Да, може да е подменяна. Само че народ, който има силно национално чувство, съхранена памет, който държи и отстоява своето, без да иска чуждото, такъв народ не може дълго да бъде подтискан и лъган. Това е истински свободен и независим народ. Той може да отсее зърното от плявата и да решава сам кое е добро за него. Да поставяш собствения си народ и неговото благо като приоритет, не е ксенофобия. То е нещо нормално и логично. Както всеки човек мисли първо за доброто на семейството си, след това за доброто на своите приятели, а след това поставя всичко останало. Така нормалното е да мислиш първо за собствената си държава, а после да определяш, доколко тя може да си взаимодейства с други и да извлича взаимна полза.
- Скоро ще станат 2 години от смъртта на Радой Ралин. Как, според вас, той би възприел влизането ви в политиката и по-специално в АТАКА?
- Дядо ми беше известен с това, че не обичаше политиката. Игрите в нея не отговаряха на неговото морално възприятие на света. Но през 2003 г., когато се кандидатирах за общински съветник в София, той подкрепи моето решение. Това за мен беше много важен фактор. Тогава дядо ми даде знак, че няма нищо против в политиката да участват хора, които действително искат да променят живота. Да не забравяме, че щом станеше дума за нарушаване на националния интерес на България, той често говореше точно толкова силно, колкото са силни посланията на АТАКА. Той не одобряваше начина, по който България е водена към Европейския съюз. Радикално не одобряваше намесата ни в престъпната война в Югославия през 1999 година. Критикуваше начина, по който беше ограбен пенсионния фонд на България, критикуваше ограбването на хилядите българи от масовата приватизация. Така че, в известен и много добър смисъл, той също беше български националист.
- На времето са наричали Ботев и Таньо Войвода пройдохи и хаймани. Разтълкувайте днес фразата: "Свестните у нас смятат за луди."
- Това са думи, изключително актуални и днес. Когато поемаш една борба, в която свързваш себе си с народното дело, не можеш да запазиш образа на доброто момче. И мисля, че тук думите на Вазов от стихотворението "Левски" са изключително верни: "Защото предателят, издайникът, мръсникът в ония дни мрачни, що робство се викат, умираха мирни на своето легло с продадена съвест, с позор на чело!" Аз в никакъв случай не искам да се сравнявам с личности като Ботев, Раковски и другите герои на национално-освободителната ни революция, но от отношението, което е имало към тях тогава, мога да заключа, че колкото по-голям "нехранимайковец" те изкарват, толкова по на прав път си.
- Трябва ли днес да има чети, опълчения, битки? За какво воюва българинът днес?
- В момента България се намира под едно ново робство. И голямата битка е тези заблуди, представяни за демокрация, да бъдат разрушени и на власт да дойдат действително национално отговорни хора, които виждат собствения си успех в успеха на народа и държавата. Тези две неща да бъдат неразделни в тяхното съзнание. Колкото до това дали има нужда от чети и опълчения, преди 500 години Макиавели е казал: "От всички народи по света швейцарците са най-свободни и най-добре въоръжени." Пет века по-късно това е неоспорим факт. Днес, разбира се, говорим за съвсем друг вид оръжия, но под боен дух разбираме готовността да се извоюват позиции. Да отстоиш пред собственото си правителство и управление това, което ти се полага. Да защитиш тази общност, наречена държава.

У нас · 17-годишен изверг се гаври с първокласничка
· Според анкета на агенция "Фокус"Волен Сидеров отново е личност на месеца

По света · Лавров: Русия ще продава оръжие на Венецуела
· И Сърбия обяви независимост

Коментари · Парламентът - на поправителен по Закона за собствеността
· 60% от млякото попива в сивата икономика

Икономика · Обгазяванията разболяват всяко трето дете в Ст. Загора
· Винетките отпадат 2007-а, концесионери слагат бариери