"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 220 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 24/06/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Проф. Тодор Балкански: Румен Петков едва не ме уби на магистрала “Тракия”


Първото, което си помислих е, че искат да ме ликвидират. Но пък нямаше защо. После си казах - вероятно са ме объркали с някой, к

Маргарита Върбанова

ВИЗИТКА
Ст.н.с. Тодор Балкански е роден на 25 ноември 1944 г. в с. Сарая, Пазарджишко. Завършил е Великотърновския университет и аспирантура в БАН. Има над 300 труда по лексикология, ономастика и езикова култура. В ономастиката създава нова дисциплина, наречена ономастична просопография. Автор на книгите "Арумъните по българските Родопи и техния говор", "Езикови свидетелства за потурчванията в българските земи", "България и българите", "Трансилванските /седмиградските/ българи", "Никола Вапцаров" и други.
В момента проф. Балкански работи в Института по българска литература в БАН.

- Какво се случи, проф. Балкански, на 19 юни на магистрала "Тракия"?
- На 19 юни към 16,15 ч. тръгнах от София към Пазарджик по магистрала "Тракия". Между ханче Церово и ханче Калугерово видях в огледалото, че отзад зад мен се приближава кола със страшна скорост. Човек като мен, който живее на село, а работи в София  и постоянно пътува е наясно, че с такава скорост по магистралата пътуват не леки коли, не джипове, а само рокери. Скоростта беше над 200 км, аз карах със 120, 130 - скоростта, която е разрешената за магистрала. За мен, за патриарх Кирил, за президента, за Буш, за всеки - разрешената скорост е 130 км! Движех се в дясното платно, в края. От колата до мантинелата в лявата страна имаше много място. Колата, която летеше след мен със запалени фарове, но без каквито и да са опознавателни знаци, изрично подчертавам, което да подскаже, че в нея се вози някаква важна особа, само след няколко секунди ме наближи и задмина на по-малко от 1 пръст разстояние. След нея на метър профуча друга кола, която се движеше още по-навътре в моето платно. Втората кола закачи огледалото на автомобила ми. Колата ми е Фолксваген с чупещо рамо на огледалото. Ако беше руската ми кола, при тази скорост, с която те караха, днес, на езика на моето село Сарая  - щяха да ми "струват" 3 дни. След това "щастливо" разминаване забелязах, че огледалото ми е счупено. Първото, което си помислих е, че някой иска да ме убива. Но пък нямаше защо. После си казах - вероятно са ме объркали с някой, който е за убиване.
- Не уведомихте ли полицията за инцидента?
- На 1 км след инцидента имаше спряна при разклона Динката-Щърково-Калугерово полицейска кола напречно на магистралата. Аз спрях при колата и попитах полицаите: Защо не спряхте тези гамени, които щяха да избият хората? И знаете ли какво ми отговориха катаджиите: "Току що ни съобщиха, че това е бил нашият министър." А на полицейската кола имаше радар, имаше камери. Какво можех да направя, къде да отида да се жалвам. Тези полицаи бяха длъжни да регистрират инцидента. На следващия ден в бюлетина на МВР нямаше и дума. А аз не съм подозирал, че в града, в който живея, министърът е отивал на гости за частно парти със служебната кола, със служебния си шофьор, със служебната си охрана. Прочетох го по-късно в светската хроника на един вестник. Отишъл на частното парти на пазарджишкия шеф на полицията Жоро Стоицев. За това е бързал министър Петков. За частното парти на Стоицев в 18 ч. в хотел "Тракия", на което е наградил Стоицев по случай 50-тия му юбилей за добре свършена работа! Там е бил и Петърнейчев, и 29-те директори на РПУ-та от цялата страна. Паркингът на "Тракия", който е общинска собственост, е бил затворен от 14 ч., 25-те наематели, въпреки че са си платили наема за цял месец, били изхвърлени. На предупредителните ленти пишело "Рали Хеброс", а защо не "Частно парти на МВР"? Паркингът пред хотел "Тракия" е бил отцепен от полиция. Т.е. пак  с държавни средства. Там са дошли с държавните си коли и с охраната и с шофьорите си началниците на МВР. Сметнете ги: 29 плюс 1 министър с две коли, направете сметка колко пари и от моите, и от вашите данъци са отишли нахалос! Беше ли редно така да бърза министърът, че да ме пребие за едно частно парти? Той е човекът, който съди хората за превишена скорост. Как човекът, който е шеф на всички катаджии в България, си позволява да нарушава закона?
- Какво решихте да правите, като разбрахте, че точно МВР-шефът ви е избутал на магистралата?
- Искам да го запишете дословно. Бих искал да купя по стар български обичай риза на министър Петков, защото той ми спаси живота. Ще кажете - как? Ами като не ме уби. За да му благодаря за това, аз, по негов избор, нека го прочете във вашия вестник, искам да му купя риза.
- Не се ли притеснявате, че могат вас да ви изкарах виновен за инцидента? Нямате ли чувството, че вече ви разследват?
- Аз зная, че всеки, който се е оплакал от българската полиция, от американската или от която и да е в света, прави всичко възможно да изкара оплакващия се за виновен. Първото, което си помислих бе, че ще кажат, че аз съм се опитвал да направя атентат на министъра. Това е в стила на тази полиция, в стила на този министър, който не познава думата "извинявай", за когото един човек на магистралата едва ли има някакво значение. Аз съм български гражданин, учен, капитал на тази държава, защото съм жив и плащам данъци, и т.н. Сега не знам как ще преиначат случая. Може би ще "открият", че дядо ми е негър, че майка ми е работила за разузнаването на Мозамбик. За сестра ми сто на сто ще се разбере, че е била или е някъде проститутка. За брат ми, че е мутра. И прочее, и прочее неща, които са в стилистиката на този и на всеки друг силов министър. Защото презумпцията им е, че те са белите, а останалите, ние - сме черни. Днес съм бял и спокоен човек, утре вероятно ще бъда очернен. Вече ми се обадиха близки, че вчера рано сутринта от полицията са им звънили. И какво ще ми отнемат - писалката, пенсията или, може би, ще ме блъсне трамвай? Аз съм роден в семейство на индустриалец. Баща ми беше инвалид и по законите на тогавашната държава можеше да запази малката си фабричка. Но през 1950 г. свършиха враговете на народа и започнаха да ги измислят. Баща ми е от измислените. Първо беше със смъртна присъда, после я намалиха на 10 години, така че до 56-та година аз баща не съм видял. Отгледаха ме баба и дядо в с. Сарая. При много мизерни условия успях да се изуча. Никога не съм искал да си имам работа с полицаи. Баща ми казваше: "След Гешев аз не се ръкувам с български полицай!"
- Някои медии вече определиха случая с Румен Петков на магистрала "Тракия" като дребно хулиганство. Вие как бихте го нарекли?
- Случаят с фантастичното, с бясното препускане на двете коли на министър Петков бих определил като безумно автородео. Бих предупредил министъра: да внимава, да не се преобърне и неговата кола. Нека цени и собствения си живот. Защото, ако продължава да кара така, ще останем без министър. Ако останем без един професор, какъвто съм аз, държавата ще го преживее, но без такъв важен министър, който препуска по магистралата, ще й бъде тежко. Бих го посъветвал да дойде при мен да си вземе ризата и да намали скоростта.
- Случаят ви много напомня на инцидента, който се случи с Волен Сидеров на същата магистрала. Той беше ударен от магистрални джигити, а след това изкаран виновен... 
- За мен беше много неприятно, че един човек като Волен Сидеров, който казва цялата истина за престъпленията  на властта, "изпусна" положението. Така, както и аз ще го изпусна. Например утре, като открият дядо ми, негъра. Вчера подопечният на министъра ген. Милан Миланов е казал с един незаинтересован тон, че такива транспортни произшествия стават всеки ден и не са нещо интересно.
- Трябва ли, според вас, управниците да слязат от скъпите коли, както предлага АТАКА, да ограничат привилегиите си?
- Всички политици трябва да се съблекат голи, да отидат на реката Йордан, да влязат в нея и да се пречистят от всичко - от дебелашкото си самочувствие най-вече. Да ги кръсти отново някой, но не българския патриарх, който е служил на службите, а друга, чиста личност. И тогава да се върнат и като българи да работят за българския народ. За какво им е имунитетът - да се пазят от народа ли? Въпросът ви е много далеч от моята наука, но аз съм гражданин и благодаря, че поискахте мнението ми. Гражданите трябва да се питат.
- Кажете като гражданин: МВР непрестанно отчита намаляване на престъпността. Вие на полицейските статистики ли вярвате или на собствените си очи? Изключение ли е вашият случай?
- Как така - изключение. Този министър, и предишният, и човекът на Жан Виденов отчитаха намаляване на престъпността. Бойко Борисов пък твърдеше, че ги лови(бандитите). Но аз не зная нито една голяма фигура на подземния свят, на големите далавери да е в затвора. Говорим за полицейски безобразия. Например, случаят Луканов. Как можеш да държиш затворени 7 години невинни няколко души заради некачествено свършена полицейска работа. Предпочитам министърът да мълчи, фактите да говорят. В моя случай например, ще се самонакаже ли министърът. В него е законът, в него е полицейското производство. Да не мислите, че прокуратурата ще се самосезира?
- Защо, според вас, управляващите живеят с чувството, че са недосегаеми?
- Искам да ви кажа нещо и нарочно си измислям дума, която я няма в речника, за да не може нито един от тях да ме осъди. Защото маниерът, характерът им е на простакеши.
- Вие сте автор на книгите "Езикови свидетелства за потурчванията в българските земи", "Арумъните от българските Родопи, "Българи и българите"... Как оценявате присъствието на ДПС във властта?
- Всички етноси имат право на политически интегритет, имат право да консумират законодателната власт. Но в конкретния случай аз съм обиден. ДПС се пренасити с власт, то притежава най-страшната бомба. Всички язовири са в неговите ръце. За 4 часа могат да ни избият като отворят шлюзовете. Не дай, Боже, да се стигне до такава страховита ситуация. Но толкова власт не беше редно да се дава на Доган. 

У нас · Плащаме 80 000 лева на англичаните за ДНК анализ по случая “Белнейски”
· Реанимират сепаратистката партия ОМО “Илинден”

По света · US-разузнаването призна, че в Ирак е нямало химически оръжия
· Пускат от затвора Виктор Емануил

Коментари · Скандалът днес е повод да сменим елита

Икономика · БСП и ДПС готвели грабеж на 1,8 млрд. евро от пътищата
· АТАКА: Пирински прикрива гласуването с чужди карти