"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 14 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 29/10/2005
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Здравствуйте, наша Татяна!

Тодор Токин

Страхотен номер скрои столетницата на кандидат-кметицата си в София Татяна Дончева. Май само тя не се усети.
И за най-непосветените в партийните дела бе ясно, че номинирането й бе само и само ръководството и на партията, и на червената парламентарна група да се отърве от най-устатата социалистка, поразяващата уста, както я наричат. Защото Дончева я използваше не само срещу чужди, но и срещу свои. И - о, небеса! - тя се осмели да заяви, че Сергей Станишев не става за министър-председател. Е, тук вече съвсем се самонадцени госпожица Дончева. Коя е тя да казва, че лидерът й не става за премиер, след като БСП се съортачи и с царя, и с Доган, и с Данчо Ментата, и с Христо Бисеров, бе готова и със Софиянски дори, за да докаже, че Сергей и само Сергей е единствено възможната кандидатура по света и у нас за премиер?
Къде го дават така, бе другари? И мерките бяха взети. Партията забавя, но не забравя. Дончева е спрягана и за неформален лидер на вътрешнопартийната опозиция още от миналия парламент. И сгодният момент за разправа  се появи.
Но понеже БСП не е БКП и е модерна лява и реформирана социалистическа партия от социалдемократически тип (или обратното, кой ти помни) и в нея вече не режат глави и не пращат в Сибир, Дончева бе пусната да се вари в собствения си сос като кандидат-кмет с кауза пердута. Въпреки че дори самият Станишев откри кампанията и запяха дружно  "Здравствуйте, наша Татяна!",  бе ясно, че старите печени партийци в София, а те са мнозинството,  никога няма да я приемат. Те са от поколението, за което лидерът е прав, когато съгреши дори и посрещнаха на нож номинирането на Дончева. Офицерите от запаса дори събираха  подписка срещу нея.
Помните ли, имаше една такава песничка в стил "леткис" навремето: Здравствуйте, наша Татяна, бие сърцето за вас, винаги мила, засмяна, ние ви очакваме във клас".
Е, сега сметките показват, че само на една трета от соцелектората сърцето е биело за Дончева в събота. Резултатът на поразяващата уста е най-нисък за БСП от 1995 г. насам.
С посочването й за кандидат-кмет ръководството на БСП сякаш й каза "Спирам изявите ти срещу нас. Знаеш, че мога". Тя пък взе, че го взаимства за предизборния си девиз "Спирам корупцията в общината. Знаете, че мога". Класирането на жена за първи път на балотаж в София ще остане като пикантна подробност за грядущите поколения.
Освен червеният капан от родната й партия, срещу Дончева заложиха и жълт. Бойко Борисов се яви като независим и така обра поне 20 на сто от червените гласове на юнските избори. Милен Велчев пък веднага след загубата си декларира, че ще подкрепи Бойко Борисов. Нима анализаторите на "Позитано" 20 не са предвидили такова развитие? Айде бе! 
Дончева показа познания в областта на леката атлетика и по-точно в бяганията на средни и дълги разстояния. Тя щяла да бяга плътно зад първия и да атакува на финалната права. Както вървят нещата обаче, там ще може да види  само номера на фанелката (или бюлетината) на същия този първи. 
И цялото ИБ на БСП, червените министри  и ръководството на червената парламентарна група, които в хор ще пеят "Здравствуйте, наша Татяна"!  А нейни дружки от филхармония "Пионер" ще свирят мелодията от филма "Мисията (червен кмет в София) невъзможна". 

У нас · Енергийната комисия защитава енергийната мафия
· Стела Банкова: Продават интересите на българската нация
· Проверки след убийството, няма арестувани босове

По света · Иранският президент държи на думите си срещу Тел Авив
· Лавров: Докладът за подкупите от Саддам е фалшификат

Коментари · Здравствуйте, наша Татяна!

Икономика · Половин милиард по-малко за здраве догодина