"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 20 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 5/11/2005
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Станишев шикалкави за АЕЦ “Козлодуй”


Министър-председателят стоя пет часа на трибуната в парламента

"Закриването на двата реактора (б.р. - 3-и и 4-ти на АЕЦ "Козлодуй") е изключително болен въпрос за българското общество", каза вчера премиерът Сергей Станишев по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на народните представители от АТАКА Минчо Христов и Стела Банкова за бъдещето на реакторите. 
Според министър-председателя до април тази година е било възможно предоговаряне на условията, наложени ни от ЕС. Станишев добави, че в процеса на преговори с Евросъюза е било възможно да се договорят по-добри условия - ако не други дати за закриването на двата блока, то поне по-добри финансови компенсации. През април тази година 39-ото Народно събрание ратифицира  договора за членство в ЕС и неразривна част от този договор е и глава "Енергетика", отбеляза министър-председателят. А повдигането на този въпрос в момента предопределяло финала за датата на членството на България в ЕС.
Енергията от АЕЦ е на стойност 1,5 стотинки докато от други енергоизточници тя е няколко пъти по-скъпа, подчерта Минчо Христов. Според него  са необходими 100 млн.лв. за  модернизирането на 1 и 2 блок на АЕЦ "Козлодуй" до равнището им на 3 и 4 блок. Той допълни, че може да се  направи референдум за спирането на блоковете на  атомната централата.

У нас · Станишев шикалкави за АЕЦ “Козлодуй”
· Европа ни натиска за референдуми

По света · Скандалът със затворите на ЦРУ променя плановете за US-бази
· Френската разведка: Насилието взе заплашителни размери

Коментари

Икономика · Ликвидират “Войнтех”