"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 245 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 20/07/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Българска билка предпазва от образуване на ракa


В Родопите вирее чудодейно растение, което забавя стареенето

Мурсалският чай /Sideritis Scardica/ е едно от чудесата на Балканите. Билката е ендемит /вид, растящ само на едно място в света/-вирее единствено на Балканския полуостров, тя е  многогодишно тревисто растение, представител на семейство Устоцветни. Освен в Родопите се среща в Гърция, Албания и Македония, а гърците отдавна я продават на Германия като изключително лечебно свойство под името "гръцки чай". У нас билката е била защитена до началото на 90-те, след което отново безконтролно започва да се обира. Това довело до превръщането и в изчезващ вид. През 1996 г. билката е обявена отново за защитен вид и е под специален режим със забрана за събиране от естествените й находища. Но местното население винаги я е събирало. Най-сигурният път да се спаси едно растение от изчезване е от него да бъде създаден културен сорт, който може да се отглежда в плантации.
Японски учени, интересуващи се от феномена на родопското дълголетие, афиширали готовност да финансират създаването на плантации и да изкупуват продукцията. Но още нищо не е направено по въпроса. По късно български екип култивира растението и започва да го отглежда в плантации.
Лечебните свойства на мурсалския чай са пренасяни във времето като легенда. Според народните поверия растението предпазва от рак, инсулт и инфаркт. Често може да чуем за билката да се използва названието  "българска виагра". Множество са и историите разказващи за американски и руски космонавти, които пиели от чая по време на подготовка за полети. Говори се, че той бил висша привилегия и за членовете на Политбюро на ЦК на БКП през седемдесетте години.
В Института по ботаника са установени напълно съставките на растението и активните вещества, които съдържа. Екстрактът от билката има общо укрепващи, лечебни и възстановяващи свойства. Той повлиява успешно на чернодробни заболявания, действа противоанемично и е мощен антиоксидант. Приятно подсладен с балкански мед, има смекчаващо въздействие върху възпалените лигавици при кашлици, бронхити, остри и хронични трахеобронхити, задух. А най-изумителното му качество, е че забавя стареенето.
Чудодейната билка е едно от многото съкровища на Родопите. Всеки, безпроблемно, би могъл да си приготви сам мурсалски чай, стига да си е набавил стръкче от растението. За готова напитка са нужни 10-15 гр. Екстракт потопени в  1000 гр. мека вода - гореща или студена, в зависимост от предпочитанията. Може да се подслади със захар или всякакви видове мед.

У нас · Националистите против загробващ заем на община Хасково
· Пирински: Желанието за ваканция е човешко, но не се вписва в графика

По света · Кабинетът изостави българите в Ливан
· Хиляди деца били агенти на Секуритате

Коментари · Пътищата са два - напред към Европа или назад към новото османско робство

Икономика · Екокастрофа в столицата, кметът Борисов мълчи
· Г. Кадиев: Не отговаряме за инвалидите