"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 20 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 5/11/2005
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Европа ни натиска за референдуми


На Балканите само у нас не е имало допитване по демократично време

Трябва да се разшири кръгът от теми за свикване на референдуми,заяви депутатът от БСП Янаки Стоилов на първата Балканска конференция по въпросите на пряката демокрация вчера в София. Стоилов е и председател на правната комисия към парламента.Според него на първо място трябвало да се разшири обхватът на въпросите, по които може да се свиква референдум. Българският закон може да бъде критикуван, защото предвижда  инициатива за допитване да имат само за държавни институции - определен брой народни  представители, Министерският съвет или президента, посочи Янаки  Стоилов. Това значи, че държавните власти ще прибягнат до свикване на референдум само ако имат увереност в крайния резултат, допълни той.
Според Славея Христова, изпълнителен директор на сдружение Болкан Асист, причина за липса на пряко допитване до българските граждани са тромавите и бюрократични процедури за провеждането му. Досега България е имала пет нормативни акта, уреждащи референдумите на национално и местно ниво, и три национални референдума. България е единствената от балканските държави,която не е провела референдум от началото на демократичните промени досега, допълни Христова.
Президентът на Европейския институт за референдуми и инициативи Бруно Кауфман каза, че една от препоръките на ЕС към държавите-членки е да въведат някаква форма на пряка демокрация.

ПИРОН

Абе Яначко, що се правиш на дръж ми шапката! Какъв кръг теми още искаш, след като дори по една не смеете да питате хората! Например за 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй", за US базите, за ЕС... ти си ги знаеш. Какво по-важно от това, та иска още теми.

У нас · Станишев шикалкави за АЕЦ “Козлодуй”
· Европа ни натиска за референдуми

По света · Скандалът със затворите на ЦРУ променя плановете за US-бази
· Френската разведка: Насилието взе заплашителни размери

Коментари

Икономика · Ликвидират “Войнтех”