"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 20 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 5/11/2005
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Ликвидират “Войнтех”


Със закриването на фирмата ще се заметат дирите на крупни далавери с техника, сгради и парцели, прехвърлени за управление и прод

Министърът на отбраната даде съгласието си Агенцията за приватизация да поиска ликвидацията на предприятието "Войнтех". Причината е тежкото финансово състояние на дружеството. За последните три години то е натрупало около 6 млн. лв. загуби. Предстои назначаването на двама ликвидатори за срок от 12 месеца. Предприятието не е плащало заплати и осигуровки на служителите си от месеци.
Със закриването на "Войнтех" се прави опит да се заметат следите от големи измами и злоупотреби, твърдят хора, работещи в предприятието. Освен това обявяването на ликвидация означава, че ще бъде продадена на смешни цени техника, която струва скъпо. Но най-апетитното парче от дружеството са недвижимите имоти.
"Войнтех" е дружеството, което управлява имотите на закритата преди години "Организация за съдействие на отбраната" и на организацията за "Предказармена подготовка на младежта". ОСО, както е по-популярна тя сред населението, подготвяше млади маже преди влизането им в армията. Тя организираше курсове за шофьори на военна техника, в която ежегодно се обучаваха десетки бъдещи войници без специализация от средното си образование и дори такива, завършили само основно. Организацията притежава над 300 имота, някои от които са огромни и се намират на търговски места в големите градове. Хиляди декари свободна или слабо застроена земя пък се намират покрай вилни зони и важни транспорти трасета. "Войнтех" е създадено с 24 млн. лв. капитал. По-голямата част от него са недвижима собственост. Не е ясно къде са изтекли и парите от продажбата на техника и парцели. Известно е само, че половината от тях са изтъргувани на смешни цени.
Над 70% от всички приходи на "Войнтех" са използвани единство за опазване на собствеността и за покриване на задълженията, съобщават от пресцентъра на военното министерство. Повечето от охранителните фирми, които пазят погребите, техника и сградите, са собственост на бивши генерали или на техни приближени. Печалбата от тази дейност е голяма, тъй като, съгласно договорите, всеки месец охранителните фирми получават по 250 лв. на човек за жива охрана, която е работи на 24-часов режим. До служителите обаче стигат не повече от 120 лв. на месец. Останалите 130 лв. на човек се прибират от собствениците на дружествата. Повечето от охранителните фирми не са плащали заплати и осигуровки от 6-8 месеца. Има и такива, които имат да дават възнаграждения на служители се за година. Това означава, че собствениците прибират между 2000 лв. и 3000 лв. на човек без да правят разходи.
Преди няколко месеца организация на офицерите от запаса предложи вместо да се дават луди пари на частни фирми, за пазачи да бъдат назначавани подлежащи на съкращаване военни. Така ще се реализира и част програмата за интегрирането им в цивилния живот.
Покрай продажбата на парцели дружеството бе забъркано в една от големите далавери с имуществото на ОСО. Шефовете му вкарат в активите на дружеството имоти в идеалния център на Пловдив. Докато общината и областната управа се намесят, части от тях бяха продадени на свои хора.

У нас · Станишев шикалкави за АЕЦ “Козлодуй”
· Европа ни натиска за референдуми

По света · Скандалът със затворите на ЦРУ променя плановете за US-бази
· Френската разведка: Насилието взе заплашителни размери

Коментари

Икономика · Ликвидират “Войнтех”