"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 247 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 26/07/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Михран Бохосян:Съдебните дела срещу Сидеров са насочени срещу България


Юлияна Методиева от Хелзинкския комитет участва в политическа поръчка и спекулира с арменския си произход

Димитър В. Аврамов

ВИЗИТКА
Михран Бохосян е роден в София през 1932 г. Завършил е арменското основно училище, след това гимназия и Минно-геоложкия институт. Работи 27 години като инженер, конструктор, проектант. В момента е художествен ръководител на Арменския любителски театър, автор и водещ на предаването "Изгнаници клети" в телевизия СКАТ.

- Господин Бохосян, напоследък тече едно целенасочено мероприятие срещу партия АТАКА и нейния лидер Волен Сидеров,  в основата на което стои Хелзинкският комитет и неговата представителка Юлияна Методиева. Наскоро тя излезе с интервю в един централен ежедневник. Обвиненията срещу Волен Сидеров пред Софийския районен съд бяха, че думите му предизвиквали етническо противопоставяне. В случая беше намесен и арменският народ. Как бихте коментирали случая с делото срещу Волен Сидеров?
- Мисля, че всичко това е подставена работа, инсинуация, подготвяна от някои политически сили, които целят да дискредитират пред обществото Волен Сидеров и в дадения случай - пред арменците. Може би това е предизвикано от факта, че единствено телевизия СКАТ подаде ръка на арменците и сложи пръст в нашата рана, свързана с геноцида, който се преживели нашите предци.
- Не ви ли се струва, че е нелепо да се обвинява лидерът на партия АТАКА, партията, която внесе в парламента предложение да бъде признат турския геноцид над арменския народ?
- Убеден съм, че всички арменци в България мислят така и на никой през ум не му е минавало, че някой нещо ни е обидил, още по-малко Волен Сидеров, както твърди въпросната Методиева от Хелзинкския комитет.
- Известно е, че българите винаги са се отнасяли към арменския народ с много добро чувство, който винаги е намирал закрила, подкрепа и подслон в България по време на турските гонения срещу него.
- Това е така и нашето чувство на благодарност, на признателност към българския народ нееднократно е било подчертавано. Освен това, мисля че ние, арменците, сме се отплатили с нашата лоялност към българската държава, независимо какъв политически режим управлява страната в даден период. Винаги сме знаели, че и нашето собствено бъдеще и като етнос, и като отделна личност, са зависели от благоденствието на българския народ. И затова ние винаги сме се стремели да помагаме за едно по-добро бъдеще на страната. По този начин ние изразяваме благодарността си към народа, който ни е дал свобода и равноправие.
- Именно заради тази лоялност на арменския народ към България и нейните закони е абсурдно да се говори, че някой в България може да предизвика разрив между българи и арменци. През вековете сме живели в отлични взаимоотношения на територията на България.
- И не само на територията на България. От историята е известно, че още преди векове, някъде II-III век след Христа в Армения е влязло едно българско племе, водено от вожда Ванунд, може би дядо на хан Аспарух. Те са се вписали в арменския народ и дълги години със своето лоялно поведение към арменците са доказали своята толерантност. Арменските историци подчертават тяхната юначност в битките за отстояване на арменската държавност и идентичност. Затова арменците в България се стремим да се отплащаме със същото.
- Вие водите в телевизия СКАТ предаване, което се казва "Изгнаници клети", това е стих от нашия голям поет Яворов. В Армения има паметник на Яворов - това също отразява прекрасните отношения между българския и арменския народ и нашето отношение към страданията му по време на турското владичество.
- Да, телевизия СКАТ ни даде възможност, да разясним пред българската общественост истината за геноцида, който турските историци и държавници отричат.
- Неотдавна вестник "Атака" публикува голяма поредица  от книгата на американския професор Питър Балакян, която се смята за най-широкото изследване на арменския геноцид през 1915 г.  Това бе по повод годишнината от него и във връзка с последвалото предложение на партия АТАКА той да бъде признат от българския парламент.
- За всичко това сме благодарни и трябва да продължим общите усилия за разясняване на истината. Българският народ е достатъчно добре осведомен, особено културната общественост. Въпросът е да бъдем решителни и да убедим нашите политици и депутатите в Народното събрание, които, убеден съм, знаят истината, но някакви конюнктурни, политически и други съображения ги карат да се въздържат да признаят геноцида. Правят се на щраусови птици и крият главата си в пясъка.
- По време на обсъждането в Народното събрание Лютви Местан от ДПС, заяви че "подобен въпрос не може да се обсъжда в българския парламент". Как бихте коментирали подобно изявление?
- Как може геноцидът над арменците, да бъде обсъждан в парламентите на редица държави - като Франция, Германия, Русия, Аржентина, Ливан, Полша и др.  В САЩ също се обсъжда, макар че още съвсем официално Сенатът не го е обявил, но повечето от парламентите на съответните щати вече са признали арменския геноцид. Разбира се,  правителството на Буш сега има свои съображения да не разваля взаимоотношенията си с Република Турция, заради геополитически интереси.
- Книгата на американския професор Балакян за геноцида бе издадена на български със съдействието на американското посолство в София. Това означава, че САЩ, макар и неофициално го признава. Според вас, само по политически ли причини Турция не желае да признае  арменския геноцид?
- Причините са няколко, като започнем от срама и позора за извършеното от предците на сегашната турска държава и бившите й ръководители. От друга страна има и икономически причини, защото едно признаване на геноцида означава компенсации и репарации. Германия призна греха си спрямо еврейския народ и намери начин да ги възмезди. Такъв морален и икономически въпрос стои и пред Турция.
- Ако съдим по размерите на геноцида Анкара ще трябва да плати огромни суми като обезщетение на арменския народ.
- Да, сумите ще са огромни, като се имат предвид мащабите на геноцида и икономическата разруха, която понесе арменският народ.
- Турция няма особен вкус да връща имоти и да обезщетява население, което тя е избила. Същото нещо се получи и с тракийските българи през 1913-та година. И досега Анкара дължи около 10 милиарда долара на потомците на това население, което освен, че беше избито, отнеха и имотите му.
- Да, въпросът е същият, просто мащабите на понесените страдания са различни.
- Имате ли впечатление как арменската общност в България приема тези гротескни и недостойни дела срещу Волен Сидеров.
- Всичко това е абсурдно. Никой разумен човек не би повярвал, че той може да произнесе думи на неуважение към арменския народ. Та той е лидер на партия, която ни предостави трибуна да кажем истината за геноцида, както и за живота на арменците в България, за нашите чудесни взаимоотношения през вековете. Арменците, с които общувам не вярват на клеветите на въпросната г-жа Методиева от Хелзинкския комитет и смятаме, че делата  срещу Волен Сидеров са инсинуация, подтикната от определени политически съображения. Тази дама, която едва сега се сети, че била арменка, едва ли се е почувствала засегната от неговите думи, където въобще няма и намек за арменци. Никой в арменските среди не я познава. Това за нас е политическа поръчка.
- Вие говорите за политическа поръчка и съображения на някои сили в България, бихте ли назовали някои от тях?
- Затруднявам се, не мога да кажа кой стои зад всичко това. Но съм сигурен, че това са сили, които искат да дискредитират партия АТАКА.
- Защо според вас искат да я дискредитират?
- Първо, както вече казах, тя единствена повдигна въпроса за признаването на геноцида над нас и по този начин спечели симпатиите на всички  арменци.  Освен това пак АТАКА полага огромни усилия, за да защити страната от външни и вътрешни сили, които работят срещу българската държава. Затова мисля, че всички тези клевети и съдебни дела срещу Волен Сидеров са инсинуации, насочени и срещу България.

У нас · Самоубийците по пътищата се увеличават
· Македонският посланик: София отказа да ме приеме

По света · По 100 цивилни загиват на ден в Ирак
· Венецуела и Беларус в стратегически съюз
· Съдят Райс и Ръмсфелд за войната в близкия изток

Коментари · Служители на Кабил бракониерстват в ловните стопанства

Икономика · Страната на бунт срещу боклука на София
· Проверяват “Макдоналдс” за деца наемници