"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 20 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 5/11/2005
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Скандалът със затворите на ЦРУ променя плановете за US-бази


Еврокомисията иска публични декларации от източноевропейските страни

Скандалът с предполагаемите тайни затвори на ЦРУ из Източна Европа може да окаже "отрезвяващо влияние" върху дискусиите за американските бази в страни като Полша, България или Румъния. Това заявява експертът по национална сигурност и отбрана във вашингтонския "Америкън ентърпрайз инститют" Томас Донъли пред полския вестник "Жечпосполита". До момента дебатите за базите се съсредоточаваха до голяма степен върху икономическите ползи от базите за местното население или върху благоприятното влияние, което американското присъствие оказва върху отбраната на конкретната страна. Но същевременно е необходимо да се разгледат и двете страни на уравнението и да започне политическа дискусия не само за приходите, но и за разходите, се казва в статията. Полша, Румъния или България може да стигнат до извода, че разходите за
близкото сътрудничество със САЩ се прекалено високи,  смята
Томас Донъли.
Европейската комисия ще помоли правителствата в Източна Европа да направят публични декларации във връзка с твърденията, че в страни от района Централното разузнавателно управление на САЩ е създало тайни затвори за заподозрени членове на Ал Каида. Съобщението бе направено  от говорителя на ЕК Фризо Роскам Абинг, който заяви пред репортери, че комисията ще поиска декларации да направят източноевропейски правителства, които още не са отрекли съществуването на такива затвори в страните им. 
Целта е да бъде получена колкото може по-голяма яснота и прозрачност по въпроса, изтъкна Абинг. Европейската комисия няма подозрения относно евентуалното съществуване на затвори на ЦРУ в Полша и Румъния и вижда никакви причини да иска пояснения от тези страни, които отрекоха наличието на подобни затвори, добави говорителят
ООН също обяви, че ще иска от администрацията на президента Джордж Буш информация за тайните затвори, създадени от ЦРУ извън Съединените щати, заяви специалният представител на Комисията на ООН за човешките права Манфред Новак, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Скандалът избухна , след като вестник "Вашингтон пост" писа в сряда, че ЦРУ държи терористи от Ал Каида в тайни затвори в Източна Европа, без да разкрива в кои страни. Американската правозащитна организация Хюмън райтс уоч изрази подозрения, че става въпрос за Полша и Румъния. Двете страни опровергаха това твърдение. България, Румъния, Словакия,Унгария, Латвия, Грузия и Армения също отрекоха на тяхна територия да има такива тайни затвори.

У нас · Станишев шикалкави за АЕЦ “Козлодуй”
· Европа ни натиска за референдуми

По света · Скандалът със затворите на ЦРУ променя плановете за US-бази
· Френската разведка: Насилието взе заплашителни размери

Коментари

Икономика · Ликвидират “Войнтех”