??????? ?????
http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=17624&format=html&edition_id=255

България - родина на най-древната писменост в света

Проф. Овчаров показа керамична плочка на 7000 години със следи от четмо

Аделина Делийска

Керамична плочка с ясни знакови символи от преди 7000 години доказва, че по земите ни е съществувала най-древната писменост, съобщи вчера на пресконференция проф. Николай Овчаров. Той представи ценната находка, която е открита от иманяр преди 20 години, но едва тези дни е била предадена от прекупвача й на известния ни археолог. Дарителят на уникалната плочка е пожелал името и града му да бъдат запазени в тайна. Плочката е намерена в могила в Южна Тракия. Човекът, направил щедрото дарение, е шеф на известна и мощна фирма, уточни професорът. Находката ще бъде съхранявана в Националния археологически музей към БАН, в праисторическата зала.
Керамичната плочка е изработена от глина и има размери 7/8 см и дебелина 1,5 см. От обратната страна е гладка, само с няколко резки. От видимата страна е разделена на пет отделни части, всяка с по два елемента. "Това са знаци, които нямат системност, но имат смисъл", поясни проф.Овчаров.
Има кръг, триъгълник, ромбове

Но най-уникалното в находката е човешката фигура, която, в зависимост от ракурса, може да се вижда и като обърната с главата надолу и изправена, с протегната напред ръка. Според проф.Овчаров и доц. д-р Красимир Лещанов, уникалният исторически паметник е от първата половина на V-тото хилядолетие преди Христа. Т.е. от ранната каменно-медна епоха, а от това време нашите археолози разполагат с няколко пиктограми - текстове, предадани чрез рисунки. Най-известните паметници от тази епоха са плочките, открити в с. Градешница и с. Караново. Първата е от ранното V-то хилядолетие, а втората от втората половина на същия период. Нашите учени ги обозначават като най-ранната писменост, но те са по-схематични и по тях се разчитат само резки и черти - т.нар.

клиновидно писмо, което се среща в Шумер

Това означава, че именно по нашите земи е била разпространена най-ранната писменост, датираща 2000 години преди появата на първите следи на официална писменост на Балканите. Учените я наричат протописменост. Според проф. Хенриета Тодорова тогава е поставено началото на етапите на знаковото писане, на единната писмена система. Знаците изобразяват обреди, някои имат даже числова стойност, но не е възможно да бъдат разчетени съвсем правилно днес, уточни проф.Овчаров. Той допълни, че вчера представената уникална плочка е "най-говорещата" досега. Кръглият символ в нея изобразява слънчевия кръг, а триъгълника с точка в средата обозначава женския полов орган и символизира плодородието. Що се отнася до уникалната женска фигура - ако я приемем за полегнала, означава жертвоприношение. Откритата плочка и въобще

ранните писмености са кодирали култови действия,

които са обслужвали определена прослойка - жреците например, и не са били предназначени за обикновените хора. Стотици учени тепърва ще се занимават с разчитането на този уникален паметник, който е в отлично запазено състояние, уточни проф.Овчаров. И допълни, че напоследък частни колекционери бързат да предават ценни предмети в музеите от страх да не ги хванат и преследват по съдебен ред.
Продължават и мащабните разкопки на древният скален град Перперикон край Кърджали, където работят 135 човека, ръководени 25-ма научни специалисти. Край Кърджали беше открито най-голямото светилище на тракийският владетел Загрей преди три години. Само преди седмица се осъществи и мечтата на археолозите - да попаднат на т.нар. културен пласт, който характеризира архитектурата, предметите за бита, духовните и обредни порядки. "Не успях навреме да съобщя за това наше постижение, тъй като по същото време обявиха, че в областта има птичи грип и това погълна вниманието на пресата", коментира проф. Овчаров.

Откритият културен пласт в скалите

включвал находки на зидове на храмове, богати фрагменти от керамика с изображения на змии, птици, змейове и др. Истинска радост за откривателите били керамичните колела от Небесната колесница, с която Бог обикалял небесната шир. Както и множеството сечива от бронз и камък, също и каменния калъп за отливане на сечива от бронз. Това свидетелства, че още през II-то хилядолетие е имало множество работилници в Свещенния култов център с много храмове, дворци и др., който днес откривателите му нарекоха Перперикон. Нашите учени намериха и уникални, липсващи досега доказателства - паметници от късно желязната епоха - монети, бронзови предмети и т.н., които свидетелстват за разцвет на Римската епоха по нашите земи. Тази година археологическият екип там възстанови древни обреди на гадаене, съществували по онова време - чрез преливане на вино и

гадаене върху култови огнища с вретеното,

което символизира нишката на живота, според древните траки. Както и с печене на яйца в дупки по скалите. В момента на Перперикон тече усилена консервация на откритите досега обекти. Прави се отливка на раннохристиянския амвон, открит там, като оригиналът ще бъде прибран в музея в Кърджали, а копието ще остане на обекта. Започна и усиленото строителство на пътя, водещ до археологическото находище, както и на двата паркинга, които ще поемат автобусите и автомобилите на туристите. Очаква се засилен интерес на групи от Япония, уточни проф. Овчаров. На ден през обекта минават по 1500 посетители. Но общината в Кърджали все още не е направила входни билети, за да печели от Перперикон. Затова пък са издадени разрешителни за сергии, на които ще се продават кичове край историческия паметник срещу месечен наем от 40 лв.