??????? ?????
http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=17856&format=html&edition_id=258

Красимир Каракачанов, депутат, лидер на ВМРО: Кандидатурата на Беронов е с предизвестен крах

Издигането на ген. Петров за президент е хитряшки ход на БСП, която се страхува от националистите

Аделина Делийска

ВИЗИТКА
Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов е роден на 29 март 1965 г. в Русе. Завършил е история в Софийски университет - специалност Балканска история. Председател е на ВМРО от 1997 г. Оглавява ВМРО, защото за него организацията е общобългарска кауза за онези българи, които са родени не само в Македония, но и за тези в Тракия, Бесарабия, дори по Европа. "Нямам македонски корен, но е нормално един студент по история да се запали по тази тема", обяснява Каракачанов. Депутат е в 38-ото НС и сега в 40-ия парламент. Семеен, има дъщеря.
 

- Г-н Каракачанов, защо не подкрепихте кандидатурата на Неделчо Беронов за президентския пост?
- Г-н Беронов е един достоен човек, добър юрист, достолепен на възраст. Но е заложник на бившето СДС и партиите, които се народиха от съюза в последствие. За 6 месеца ДСБ и ДП и СДС не можаха да намерят необходимия общ език, за да се търси и намери нормална, силна и избираема кандидатура. Иван Костов категорично не пожела личност, която не е свързана с него и не е негова номинация, да бъде предложена за кандидат президент. Костов и Праматарски отклониха зародилата се впоследствие идея на "Гергьовден" да бъде поканен на преговори и Бойко Борисов. Оказа се в един момент, че десните партии търсят какъвто и да е кандидат, за да излязат от полесражението по някакъв начин. Това не е достойно, разбира се. Защото да хвърлиш един 78-годишен човек в тази битка и да го превърнеш в заложник на неразбориите на някои десни лидери, натрупани през последните години, не е почтено. Кандидатурата на Беронов обрича кампанията на десните на провал. Превърнаха достойния съдия в параван, зад който крият своята безпомощност да намерят личност за президент. Затова ние отказахме да влезем в тази игра, която е с предизвестен крах. Не желаем да обиждаме личността на Беронов с подобни ниски заигравания, които са продукт на вътрешнопартийни комбинации.
- Вие, от ВМРО, правихте едноседмично допитване до структурите си в цялата страна. Какво казаха хората по места?
-Всички наши структури категорично застанаха зад позицията, че не това е кандидатурата за президент на държавата, зад която трябва да застава ВМРО. Хората ни по места бяха категорични, че трябва да излезем от този формат на преговори на осемте десни партии.
- Действието ви не означава ли, че Бойко Борисов е решил да се кандидатира за президент?
- Аз смятам, че той може да е един успешен конкурент на Първанов в тази кампания. Пред медиите той твърди, че няма да се кандидатира, а какво ще реши в последния момент, аз не бих могъл да зная. Не мога да направя прогноза, защото от 20 дни не съм го виждал и не сме говорили.
- Зад кандидатурата на Беронов застават Иван Костов, Петър Стоянов и Стефан Софиянски? Това не е ли опит да се възроди старото СДС?
- Не може да са прави такъв извод, защото играта на Костов е да задуши всички останали десни формации. Той смята че е единственият и неповторим лидер в дясното пространство и само неговото ДСБ има право на съществуване. По тази причина едва ли другите партийки, които подкрепиха Беронов, ще успеят да решат проблемите в дясното пространство. Единно дясно пространство скоро няма да има.
- Но избирателят вече съвсем се обърка - кое е това дясно пространство и съществува ли изобщо?
- Дали правиш лява или дясна политика е въпрос на идеология и поведение. Десни у нас се считат всички, които бяха в СДС и ОДС в зората на демокрацията. Има и много нови формации, които се нароиха от десните мастодонти, които са центристки - това са БЗНС-тата, "Гергьовден". Отдавна обаче формулата "десни" се е превърнала в едно клише.
- Избираем ли е, според вас, Първанов?
- Първанов има големи шансове да повтори мандата си, след като зад Беронов не застанаха всички десни. А тези, които го подкрепиха пък - ДСБ, СДС, БНС и ДП са в такива взаимоотношения помежду си, че едва ли биха организирали една ефективна и ползотворна предизборна кампания. Ако Първанов повтори мандата си, то вината за това ще бъде на онези, които не пожелаха да има силна, водеща дясна кандидатура.
- На сцената обаче излиза още един ляв претендент - ген. Петров, с лява формация...
- Дали ген.Петров е нов ляв претендент, или това е стратегически ход на БСП да дръпнат гласоподаватели от други политически партии? Например от АТАКА, ако партията реши да издигне свой кандидат. Хората, които биха гласували за Петров, после лесно ще бъдат придърпани да дадат вота си за Първанов. Това е хитряшки ход на БСП, която се страхува от националистите. Но ген. Петров не е заплаха за Първанов.
- Ще имаме ли президент още на първия тур на гласуване?
- Няма кандидат, който да е реално избираем на първия тур.  Ниска ще е избирателната активност - максимум 51%. И това е обяснимо, защото хората са отвратени от властта през последните 16 години. Много хора на последните избори гласуваха за БСП с надежда, че партията ще направи ревизия на огромната далавера с Царските имоти, с магистрала "Тракия" и т.н. - все порочни грабежи, направени по времето на НДСВ. БСП демонстрираше, че има ново ръководство, млади хора и т.н. Обаче се видя, че за 1 година не само че не се разследваха далаверите на старото управление, но и се прикриват. БСП не потърси възмездие и справедливост, а замаза положението. Този електорат не може да бъде мотивиран и столетницата ще загуби и вота на хората, които преди година гласуваха за нея. Втори тур ще има задължително.
- Смятате ли, че НДСВ ще номинира свой претендент след скандала с царските имоти?
- БСП сключи сделка с НДСВ по въпроса. НДСВ крепи мнозинството срещу което БСП не ги закача за имотите. Решението пък на комисията в парламента просто е смешно. Тя трябваше да се произнесе, а след това и НС, дали законно или незаконно са придобити тези имоти. Доклада на комисията обаче е едно преразказване на конституцията. Това си беше замазване на този скандал. С идеята Симеон да бъде послушен и да се крепи мнозинството и управлението на тройната коалиция. Това обаче е толкова елементарно, че се разбира от всички. Електоратът на БСП е от хора, които са работили по 40 години и в момента получават оскъдни стотинки и са под социалния минимум. Те виждат огромната несправедливост със заграбването на царските имоти и как активи на стойност няколко стотин милиона евро потъват в частния джоб на Симеон, а не в държавния бюджет, което би подобрило живота на тези хорица. Подобни са случаите и с магистрала "Тракия" и с външния дълг. Иначе НСДВ се намира в ситуация на умиране.
- Има ли идея ВМРО кого да подкрепи на изборите?
- Има най-различни варианти. Когато видим всички кандидатури ще преценим. Можем да издигнем и свой кандидат. Но при всички случаи ще работим за разбиване на сегашното статукво, според което управлението се определя от една етническа, незаконна партия като ДПС. Но все още мислим, има време до изборите.
- ВМРО ще предприеме ли кардинални мерки за обезопасяването на паметника на Момчил юнак на връх Свобода, който вандали поругават непрекъснато?
- Ние сложихме плочата преди няколко години на върха. Веднъж я хвърлиха в дерето и отрязаха пилона с българското знаме. Ние възстановихме щетите. Навръх Илинден плочата пак беше поругана. Сега сме установили кой е нарушителят - това е един българо-мохамеданин, строител. Говорихме с кмета на Баните и този път общината ще възстанови плочата с бюджетни пари. А вандалът е предаден на прокуратурата. Факт е, че последните 15 години в държавата остави българо-мохамеданите да бъдат турцизирани, ислямизирани и откъснати от българската нация. Това е престъплението на държавата през последните 16 години.Най-радикални действия срещу държавността виждаме точно от тази прослойка. Това са българо-мохамедани, които са минали през ДПС и днес са в контакти с фондации, финансирани от Сирия, Йордания, Египет и др. и са определено фундаменталистки. И Конгюн е българо-мохамеданин от Якоруда и се казва Конгьов. Там няма нито един турчин, живеят само помаци.
- Джамиите трябва ли да имат високоговорители?
- Още преди 6 години ние настоявахме пред тогавашния кмет да спре високоговорителите. Това няма да наруши правата на мюсюлманите. Нека ходжата да се изправи и да пее от джамията. София не е анадолски град. Нагло се държи и имамът на София, който иска звука от джамията да бъде висок колкото на камбаните от нашия православен храм. И аз се чудя защо управниците подминаха тази наглост тихомълком.