??????? ?????
http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=18041&format=html&edition_id=74

Велизар Енчев, политически коментатор: ОЛИГАРХИЯТА НИ СТРОИ ДИВАШКИ КАПИТАЛИЗЪМ

Ако Бойко Борисов отново абдикира, ще говорим за генерална измама

Калина Василева

ВИЗИТКА
Велизар Енчев е роден на 7 януари 1953 г. в Гълъбово, Старозагорско. Завършва гимназия в София. Висшето си образование получава в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - журналистика и международни отношения. От 1987 до 1993 г. е кореспондент на "Отечествен фронт", "Отечествен вестник" и БНТ в Югославия. От 1997 до 2002 г. е посланик на България в Република Хърватия. Преподава балкански проблеми в Югозападния университет в Благоевград. В момента е политически наблюдател и водещ на вечерното коментарно предаване "Днес" в "7 дни ТВ".

- Г-н Енчев, как коментирате обстановката в страната в тези дни, когато през ден избухват партийно-политически скандали, във Варна взривяват бизнесмени, лидерите на тройната коалиция отчитат грандиозни успехи в управлението, а мъглата около президентските избори е все по-гъста? Нямате ли чувството, че живеем в свят на абсурди и то броени месеци преди обещаното ни членство в Европейския съюз?
- В този въпрос сте казали всичко за времето, в което живеем. Само ще допълня, че преди една година държавата се тресеше от опитите на БСП и ДПС да съставят коалиционно правителство, което се изроди в тройна коалиция с участието на НДСВ. През тази една година гражданите на България бяха свидетели на нещо уникално за новата ни политическа история - получилата най-много гласове на парламентарните избори БСП се коалира с жълтата партия и се отказа от повечето си предизборни обещания в името на властта. БСП не само измени на своите избиратели, тя направи нещо непростимо за всяка политическа формация в демократичните държави - БСП легализира политическата проституция и узакони коварството и измамата в политиката...
- Не използвате ли прекалено силни думи?
- Мисля, че дори се изразявам прекалено меко. Ето защо: преди изборите червените обещаха 20-процентно увеличение на доходите, а като поеха властта се отрекоха от обещаното, оправдавайки се с тройната коалиция, която им вързвала ръцете. Партиите побеждават на избори, за да изпълнят дадените обещания, а не за да се отказват от тях заради облагите на управлението. Още по-голям цинизъм е да се кълнеш, че ще подложиш на ревизия неправомерно дадените на Симеон Сакскобургготски имоти, а след коалирането с НДСВ да заявиш, че новата коалиционна култура не позволява конфискуването им. Само заради тази измама червеното ръководство заслужава публично осъждане. Защото наблюдаваме открито присвояване на стотици милиони, вградени в държавни дворци, резиденции и гори, като последните се изсичат безмилостно от човека със синя кръв. И точно бившите комунисти се прегръщат с издънката на провалената монархия, която довчера те наричаха монархо-фашистка. Нещо повече - на съвместната пресконференция Станишев, Симеон и Доган обявиха, че коалицията била полезна за българските национални интереси. Което означава, че те слагат знак на равенство между личните си ползи от управлението и националните интереси.
- Къде тогава остават идеологическите различия между левицата, десницата и либералното?
- 16 години след началото на т. нар. демократични промени българите трябва да проумеят, че БСП, НДСВ, ДПС и повечето десни партии са всъщност една фасада. Зад нея се крие новата българска олигархия, извършила масовата и още по-престъпната работническо-мениджърска приватизация. Целта беше да се присвоят средствата за производство под формата на приватизация. Най-важното бе да се изгради новата капиталистическа каста от едри собственици, които трябва да ни владеят икономически през следващите 100 години.
В ЕС се интересуват не кой как е забогатял, а дали новобогаташите в новите демокрации спазват правилата на играта на Брюксел.
- Какви са тези правила?
- България се разделя със своята държавност в класическия смисъл на това понятие и встъпва в ново държавно обединение. В тази изграждаща се европейска империя, България ще бъде провинция със скромен икономически потенциал, с унищожено селско стопанство и с перспективи за развитието предимно на туризма и услугите. Нашата олигархия е алчна, страшно алчна. Тя не може да жертва космическите си доходи, защото крупните ни бизнесмени отказват да печелят 5, 10, 15 процента, каквато е практиката на скандинавския капитализъм. В България печалбите на капиталистите достигат фантастичните 100 процента, а това е дивашки капитализъм.
Но, ако все пак гладните, бедните и измамените от прехода се разбунтуват, олигархията има резервен играч - Бойко Борисов. Той е призван да дисциплинира масите и да осигури политически уют и финансова стабилност на елита.
 - Не преувеличавате ли възможностите на ГЕРБ и Бойко Борисов?
  - Няма да се уморя да повтарям, че Борисов е заплаха за демокрацията в България. Той е с крайно десни икономически възгледи, а търси път и към десните, и към левите избиратели с демогогски лозунги. Той е невероятно богат, а се опитва да се хареса на бедните. И отчасти успява с помощта на платените социолози и контролираните медии. Борисов създава една полувоенизирана политическа структура, в която членуват много бивши полицаи. Напоследък той не изтъква полицейския характер на ГЕРБ, а слага на преден план "честните бизнесмени". Ала аз питам: С какви пари се създават десетките организации на ГЕРБ в страната? - Един от отговорите е СИБанк, която е 48 процента собственост на приятелката на Борисов и през която минават милиардите на Здравната каса, НОИ и КАТ. - Кой му даде тази банка? - Дадоха му я същите корумпирани жълти управници, които Борисов призовава да напуснат кабинета.
 - Някои смятат, че той е успешен кмет.
- Как може да е успешен кмет, като изобщо не стои в столицата?! Вижте работната му програма за седмицата и ще установите, че през по-голямата част от времето си или е в чужбина (за да търси подкрепа за ГЕРБ), или е в провинцията (за да налага ГЕРБ). Така нарушава Закона за местната власт, която деполитизира кметовете.
- Ще удържи ли на думата си, че няма да се явява на тези президентски избори?
- Ако излъже и отново абдикира от задълженията си, ще говорим не за генерална промяна, а за генерална измама. А и червените вече го предупредиха, че могат да потърсят източниците на съмнителните богатства на софийския кмет. Освен това Борисов е в схемата на олигархията. В тази схема пише, че Георги Първанов върши отлично работата на елита като перфектен десен политик. Защо Борисов да сменя Първанов на "Дондуков", след като между тях няма никаква разлика?
 - Излиза, че олигархията у нас е недосегаема,  нищо не може да я уплаши и господството й е осигурено за десетилетия напред?
- От една година не е така. След като АТАКА влезе в парламента, никой не е недосегаем за словесния гняв на народа. А в началото на всяка радикална промяна винаги е словото. Вече цяла година от трибуната на Народното събрание се чуват разобличителни речи, които вбесяват престъпната ни върхушка. Затова Волен Сидеров е анатемосван като еретикът на нашата демокрация. Всъщност яростта на тройната коалиция не е толкова към лидера на АТАКА, колкото към неговата бунтовна лексика, не даваща спокоен сън на хората с нечисти съвести. Тази лексика е предвестник за бъдещи коренни промени в икономиката и социалната област, които ще въздададат справедливост за измамените и възмездие за измамниците. Подобна промяна е желана и от демократичните среди в ЕС. Вижте какви здравословни политически трусове станаха в Испания и Италия, да не говорим за историческата победа на френските студенти през пролетта. Надявам се тази българска есен да е последната есен на власт на Георги Първанов.