"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 21 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 7/11/2005
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Иван Татарчев, бивш Главен прокурор: Който не е националист,


Конституционният съд трябва

Аделина Делийска

- Г-н Татарчев, има ли място национализмът в България?
- За мен национализъм е свята дума. Този, който не е националист, е национален предател. По времето на комунистическата тирания разпространяваха схващането, че националист е мръсна дума. Всеки има право на свои политически убеждения, но никой няма право да не бъде българин.
-  Патриотизмът потомствено ли се предава, или се възпитава?
- Аз съм потомък на един род, в който много представители са давали живота си за Отечеството, за българщината и не мога да бъда нещо различно от тях. Моят дядо е  брат на легендарния основател на ВМРО д-р Христо Татарчев.  Дядо ми е убит през 1917 г. в Ресен от един сърбоман. Чичо ми пък беше осъден на смърт през 1945 г. в Скопие като великобългарски шовинист. За мен той е пътеводна звезда в живота.
По майчина линия съм потомък на първия главен прокурор Иван Крафти, който е бесарабски българин. Бил е и дългогодишен съдия. А като председател на Окръжния съд в Пазарджик е осъдил на смърт убийците на Алеко Константинов. Така че възпитанието идва от семейството, то няма как да се зароди от нищото.
- Според вас, съвременните българи възпитават ли децата си в патриотизъм?
- След толкова години национално безхаберие и промиване на мозъците на хората, е трудно да се каже, че нацията е патриотична. Съвремието е пълно с родоотстъпници. Но българските националисти никога няма да свършат. България не е загинала все още. Въпреки усилията на някои да я превърнат в колония.
- Кои са патриотите в обществения живот на държавата?
- Ще ви кажа конкретно, че сега за мен това е АТАКА и нейният създател. Одобрявам предизборната програма на партията. И се надявам да я защитят и изпълнят. Враговете на г-н Сидеров се опитват да го сатанизират. Но за мен това показва тяхната слабост.
- Има ли и друга партия и лидер - патриоти?
- Не виждам друга. За съжаление в предишното 39 НС всички парламентарни партии извършиха едно национално предателство. Те взеха решение на наша територия да се разположат чужди военни бази и то безплатно. Последиците ще бъдат катастрофални за България. Ще бъде влошена нашата екология. Ще станем прицелна точка за терористични нападения. Това е едно безобразие. Направиха го хора, които нямат право да се нарекат българи.
- Политиците се оправдават с това, че са партньори на НАТО...
- Да си партньор  не означава да си слуга на НАТО. Пък и кой е питал българският народ дали трябва да сме членове на пакта. Не мога по никакъв начин да оправдая и нападението срещу Ирак. Целта е единствено завладяването на иракския петрол и световно господство. Какво общо има войната в Ирак с българските национални интереси?! Годишно ние харчим над 2 милиона долара за издръжка на нашия окупационен корпус там. Рано или късно тези, които ни въвлякоха в тази мръсна война, ще си получат заслуженото.
- Няма ли опасност да изпаднем в изолация, предвид глобализацията на света?
- Ние не можем да изпаднем в изолация, защото сме необходими на Европа. Но ние сме част от Европа и е смешно някой да ми говори колко важно било да влезем в Европа. Ако ни управляват хора с национално достойнство, те няма да позволят България да се превърне в колония, нито нейните синове да умират за чужди каузи. Ами какво да кажем за това национално предателство да се продава българска земя на чужденци? В Англия, която е една от най-старите страни в ЕС, никой чужденец не може да придобива правото на собственост върху земята. Може да си купи правото на ползване и то само за определен срок. В Гърция също.
- А защо у нас никой не отстоя тези интереси?
- Защото нашите политици винаги са били лакеи на всяка следваща господстваща сила. Нашият народ е беден. И какво ще се случи - той ще продаде земята си на безценица. Така чужденците ще превземат българската земя без да гръмне и един куршум. Това е трагедията, която ни очаква.
- Какво ще стане тогава с  потомството на България?
- Мнозина желаят младото поколение да се изсели, та да бъдем залети от чужди етноси. Аз не съм против никой, който живее в България. Но съм категорично против етническите партии.
- Коя партия визирате?
- ДПС, разбира се. Нашата конституция не позволява съществуването на етнически партии. Тази партия съществува, защото Конституционният съд издаде едно решение преди години, според което тя не е етническа партия. Но тогава са имали предвид нейния устав,  не и нейните прояви.  Сега обаче някой трябва  да сезира Конституционния съд.  И ако той е все още на мястото си, ще я обяви извън закона.
- Какво незаконно виждате  в ДПС?
- Всички пари отвън отиват в земеделското министерство. То се управлява от етническия турчин Нихат Кабил. Говори се, че той викал на  българите, които работят там,  "гяури". Ако това е вярно, е кощунствено.
- Защо вашите колеги прокурори не се самосезират и не предприемат нещо?
- Нямам право и не е етично да говоря за прокуратурата. Вярвам, че и на тях ще им дойде редът. Ето че вече са започнали работа по делата на един от политиците - Милен Велчев. По мое мнение, мястото му е в затвора. Той направи такива игрички с външният ни дълг, че трябва да си плати за дяволъка. Отидете на морето да видите огромните хотели на брат му, откъде ли има тия пари? То в тяхното семейство май наследствено вървят тези неща. Имаше следствено дело срещу техния баща, което много мистериозно изчезна още по мое време. Търсил съм го под дърво и камък...
- Е, как така ще изчезне?
- Сега разбрах, че е намерено пак, но сигурно вече му е изтекла наказателната давност. Ами какво да кажем за Симеон? Той чрез своя бивш областен управител на Софийска област Олимпи Кътев получи имоти, които никога не са били на неговата фамилия. А областният управител се скри в Народното събрание зад имунитета си.
- Трябва ли да бъде премахнат имунитетът на народните представители?
- Аз считам, че не им трябва. Депутатите не са независими, те са представители на определени партии и трябва да отговарят за всяка своя постъпка. А магистратите съгласно Конституцията се подчиняват само на закона. И ако те са обект на наказателно преследване за всяко нещо, то в тях ще се създаде страх и ще изпълняват всяко нареждане на управляващите. Целта на всеки управляващ е била да успее да завладее съдебната власт. Това не е от вчера.
- Как ще коментирате показните разстрели?
- Това са екзекуции без съд и присъда. Но обикновеният българин най-много се плаши от т. нар. битова престъпност - кражбите по улиците, изнасилванията, кражбите на земеделска продукция. Престъпността може да бъде сведена до по-ниско равнище, но не може да бъде премахната.
- Имате ли приятели?
- Имам много приятели, но и много ме предадоха. Типично българска черта е предателството. Най-напред ме предадоха тези, на които най-много съм помогнал. Но има Господ!
- Така ли отговаряте на предателите?
- Бих им отговорил и по друг начин, ако сега беше 1933 г. и я имаше свещената организация ВМРО. Сегашната организация няма нищо общо с онази. Сега там са момченца, които се борят само за власт и пари. Но тогавашната организация наказваше предателите по подобаващ начин. Стигат да речем 50 тояги на голо. Има една македонска приказка: "Ке те скъсим само една педя. Предпочитай отгоре или отдолу ке ти е по-удобно".
- Звучи доста страшно.
- Когато се касае за изверги, които убиват деца, изнасилват ги и т. н. си мисля, че трябва да съществува възможност за смъртно наказание.
- Кой ще е следващия главен прокурор на държавата?
- Мераклиите са много, но не мога нищо да кажа. Аз не съм в системата. Но съм категоричен, че Висшият съдебен съвет трябва да направи този избор, а не парламентът. На такива постове трябва да са партийно незаинтересовани хора.
- Кое е делото, което не успяхте да довършите?
- Делото за лагера на смъртта в Ловеч. Обикновеният българин не може да допусне какви зверщини са се вършили там. Не успях да го довърша, защото представители на съдебната власт не ми позволиха. Но няма да кажа име. Съжалявам и за делата срещу Георги Атанасов и другите от бившето политбюро.
- Коя е вашата  надежда?
- Вярвам, че българите ще се събудят от тази летаргия. Защото ако спра да вярвам, че българите са героичен и трудолюбив народ, по-добре да си тегля куршума.

ВИЗИТКА

Иван Татарчев е роден на 29 август 1930 г. в София. Завършил е право в СУ през 1953 г., а след това е работил 6 години като строителен работник, защото  комунистите му отказват правото да упражнява професията си. По-късно работи като юрист в Малко Търново, Разлог и  София. От 1992 г. до 1999г. е Главен прокурор на Републиката. Сега отново е адвокат.

У нас · Бойко почна софийските дупки

По света · Провал на срещата на върха на двете Америки
· Париж преживя най-тежката нощ на безредици

Коментари · Здравствуйте, наша Татяна II

Икономика · Увеличихме инвестициите в зала “Универсиада”