"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 344 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 16/11/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Блъфът за "българската следа" в атентата срещу папата отново се пропука


Правителството трябва да поиска официално извинение от САЩ за клеветите

Димитър Аврамов

Иракската експедиция на американския президент Джордж Буш е пред пълен провал. Тресавище, излизането от което удря сериозно върху самочувствието на янките, свикнали да приемат планетата като зона на техните жизнени интереси. Сега редица страни със свои контингенти в Ирак обмислят кога по-скоро и как по-безболезнено да се изтеглят от съсипаната и обхваната от неконтролируем хаос държава.
Нещата в Багдат стават все по-неуправляеми, катастрофата на Белия дом е очевидна и първият бушон изгърмя. Военният министър и яростен поддръжник на агресията бе уволнен, което е първият по-силен сигнал за провала. И за опитите на Буш да направи някаква твърде закъсняла корекция на собствената си политика. Смяната на Ръмсфелд има и друго значение. Мястото му ще заеме бившият шеф на ЦРУ - Робърт Гейтс. Сегашната поява на Гейтс в публичното пространство отново изтика на сцената балонът за т.нар. "българска следа" в атентата срещу папа Йоан Павел II. Нейните защитници, обладани от непреодолима българофобия, ще бъдат разочаровани за пореден път. Защото името на номинирания за нов военен министър на САЩ е пряко свързано с нейното фабрикуване. Разбира се, с помощта на цял куп анализатори и звеното от мозъчния тръст на ЦРУ - "Ранд корпорейшън".
Още по времето на кабинета "Филип Димитров" хора от ЦРУ обявиха неофициално, че България няма нищо общо с атентата. На два пъти през тази година в. "Атака" публикува собствени разследвания и за пръв път (не само в българския печат) публикува

уникални факти
и документи
около оклеветяването на нашата страна. Включително и неизвестни на широката публика разработки на турски специалисти около иранската одисея на атентатора Агджа - преди да мине през България към Западна Европа.
За пръв път бе съобщено името, показахме и снимката на координатора на българска територия между ЦРУ и турската разузнавателна централа - МИТ в осигуряването на покушението - Мехмет Еймюр. По-късно - заместник директор на МИТ по борбата с терора и контрабандата. Посочихме с необорими доказателства, че главните вдъхновители и организатори на атентата са САЩ и Турция, италианската и американската мафия, римските специални служби СИСМИ, с прякото участие на неофашистката терористична групировка "Сивите вълци".
Това не попречи на разни отцеругатели и телевизионни водещи да упражняват собствената си неинформираност върху тезата за "българската следа". Дори по БиТиВи бе рекламирана книгата на Клеър Стърлинг - "Времето на убийците". Това стана в интервю на Николай Бареков с някой си Калин Манолов, шеф на Институт за изследване на комунистическите престъпления и издател на въпросния американски фалшификат.
Няма смисъл да припомням нелепо-комичните съждения на Барековия събеседник за "участието" на бившата Държавна сигурност в атентата и "откритието" му, че тя била създала мафията и терористичните групи в ... Турция - забележителен комплимент за всемогъщата според Николов ДС.
За онези, които не знаят: Клеър Стърлинг е агентка на ЦРУ, работела е и в Италия - под ръководството на тогавашния резидент на ЦРУ в Анкара - Пол Хенци. В някои разузнавателни централи фамозната дама е известна с псевдонима "Вещицата". Тя е автор и на друг фалшификат "Мрежата на терора". Идеята там е да се внуши на общественото мнение, че СССР и КГБ са проводници и ръководители на световния тероризъм. В злополучното си съчинение авторката използва т.нар. "Обратен удар" - секретни операции на ЦРУ се приписват на КГБ, фактите се манипулират така, че да постигнат желания пропаганден ефект.
Дори експертите в американската разузнавателна централа се отнасят с пренебрежение към Стърлинг. Това доказва и видният изследовател на ЦРУ - Боб Удуърд: "Специалистите по тайните операции твърдяха, че подходът на Стърлинг е нелеп. Тя издава присъдите си въз основа на погрешни съждения - по маккартистки. В изследването й Турция, Северна Ирландия и Италия се превръщаха по някаква изкривена логика в "страни-цели" на Съветите. Във всеки един от случаите се споменава КГБ".
По-късно ректорът на университета "Джон Хопкинс", един от тримата най-видни анализатори на ЦРУ - Линкълн Хопкинс, откри, че част от информацията в книгата на Стърлинг идва от статия за "Червените бригади" в италианския печат. Тя пък е "част от стара тайна пропагандна операция на ЦРУ".
За сведение на

злополучните издатели
на фалшификати
и обслужващите ги медии ще допълня, че всичко това е вплетено в общия сценарии на оклеветяването на България и е пряко свързано с номинирания за военен министър Робърт Гейтс.
Биографията му е твърде показателна. По времето на президента Джералд Форд работи в Съвета по национална сигурност. По-късно, когато директор на ЦРУ е един от авторите на антибългарския сценарий - Уйлям Кейси, приемникът на Ръмсфелд е шеф на Дирекцията по разузнаване. През 1991/93 г. вече ръководи ЦРУ. Тогава става ясно, че Гейтс е пряк участник в конструирането на пропагандната кампания срещу България. Междувременно се включва и в тайни операции за подпомагане на муджахидините в Афганистан, резултатът от което се видя, когато под ударите им паднаха кулите на Търговския център в Ню Йорк.
В началото на 90-те години Гейтс е принуден да признае пред Сената, че е допуснал грешки, включително около атентата срещу папата. "Грешките" са всъщност гигантската провокация срещу България, от която някои още се надяват да извлекат политически дивиденти. Става дума дори за фалшифициране на данни от доклад на експерти от разузнаването. Те твърдят, че няма данни, които да доказват, че бившия СССР е вдъхновител и организатор на световния тероризъм. Това противоречи на геополитическата линия на тогавашния президент - Роналд Рейгън и под контрола на Кейси и Гейтс докладът е "префасониран в правилна" посока. След покушението срещу папата специалисти от "Аналитичния отдел" на ЦРУ отхвърлят версията за участие на СССР и България в него. Но и това не променя политиката, възприета от триумвирата Рейгън-Уйлям Кейси-Робърт Гейтс. Дезинформацията на световното обществено мнение е в ход, заблудата е тотална.
Има и няколко въпроса, които стоят пред българското общество: Ще намери ли смелост сервилното ни правителство да поиска официално извинение от САЩ? Кой и как ще компенсира страната ни за огромните икономически щети и загубата на пазари? Когато, след инспирираната от Вашингтон пропагандна кампания срещу София, редица католически страни се дистанцираха от нас и блокираха износа ни... Да не говорим за съсипаният живот на Сергей Антонов, тогавашен служител на посолството ни в Рим...
А колкото до сегашните доморасли дезинформатори, една уважаваща себе си държава би трябвало да забрани издаването на антибългарски сурогати като "Времето на убийците" на Клеър Стърлинг. Въпросите са само реторични, защото нищо през последните години не подсказва, че президентът Първанов и конструираното от него олигархично правителство на Станишев е в състояние да защити националното достойнство.

У нас · Депутатите харчат половин милион за нови БМВ-тa
· Съмишленичка на холандката се загрижи за "репресията" срещу ОМО "Илинден"

По света · Буш направи най-кратката си визита в Москва
· Ал Джазира пусна нова телевизия на английски

Коментари · Блъфът за "българската следа" в атентата срещу папата отново се пропука

Икономика · 40% поскъпва природният газ
· Митничари ще тарашат за нелегални казани