??????? ?????
http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=22657&format=html&edition_id=346

Проф. Димитър Нанкинов: Отпадъците не са бедствие, а национално богатство

Проблема с боклука на София създадоха крадците, за да изпомпват нашите пари

Мария Стоянова

ВИЗИТКА
Професор Димитър Нанкинов е роден през 1942 г. в село Три водици, Пловдивско. Завършил е биология в Санкт-Петербургския университет. От 1972 г. работи в Института по зоология на БАН, където в момента завежда Българската орнитологическа централа. Доктор на биологичните науки, от 1996 г. е професор по екология и опазване на екосистемите. Женен, с две деца.

- Проф. Нанкинов, защо спря истерията с птичия грип, очаквахме през есента да избухне отново?
- Защото обърках сметките на тези, които ни плашеха и мамеха. Защото изчислих, че в близките години пандемия от птичи или обикновен грип няма да има. Защото ги разобличих, когато изкуствено създаваха грипни огнища в Турция и в страните, заобикалящи зимните олимпийски игри в Италия. Мога да ви уверя, че естествено пренесен птичи грип в България през този период не е имало. Предполагам, че намерените мъртви лебеди в България бяха изкуствено заразени, за да се предизвика паника и за да се купуват чуждите и неефикасни лекарства. Слава Богу, че не пострада птицевъдството ни.
- Как оценявате състоянието на българската природа и работата на екоминистерството?
- Ние живеем в най-красивата и най-богатата страна на планетата Земя. Ако някой твърди обратното, да знаете, че той не е съвсем наред. Втълпяват ни, че сме бедни, за да ни грабят по-лесно. А България притежава огромни залежи от злато и много други богатства. Въпреки жестоките погроми, извършвани през последните 16 години (ограбването от чужденците на златните и други рудни изкопаеми, хищническото изсичане на горите, безумието с мини ВЕЦ-овете по реките, безконтролното застрояване на Черноморието, бракониерството и т.н.), нашата природа все още е добре запазена.
- Какво ще се промени след включването на страната в европейската мрежа Натура-2000?
- По Натура-2000 през 2003-2004 г. аз ръководих колектив (от около 40 специалисти) за изследването на фауната. Но, след като свършихме основната работа, разбрах, че вече не работя по проекта?! Надявам се, че с включването на страната ни в европейската мрежа ще се засили контролът по прилагането на природозащитното законодателство у нас.
- Как като биолог и еколог как оценявате проблема със софийския боклук?
- Преди години бях направил един проект - "за почистването и благоустрояването на българските градове". Двама политици поискаха да го видят, но интересът им секна, веднага щом получиха копие от проекта. Там беше засегнат въпросът за отпадъците. Това е комплексен въпрос, свързан с много други неща, а не само да събереш боклука и да го извозиш. На отпадъците трябва да се гледа като на национално богатство. Както са богатство златните находища, рудните и нерудни изкопаеми, водните източници, горите, обработваемата земя... Отпадъците съдържат в себе си материали, които могат да станат суровинен източник и източник на допълнителни финансови попълнения в хазната. Но за това се иска държавническа воля.
- Кой предизвика проблема с боклука?
- Крадците, които изкуствено създават трудности, за да изпомпват нашите пари и си ги слагат в джоба, без да правят нищо. Ако нямахме корумпирани държавници и чиновници - родоотстъпници, нямаше да се получи това, на което сме свидетели сега.
- Затова ли по примера на София се появят проблеми в Пловдив и в други градове?
- Навсякъде ще се появят. Те сега пробват как ще стане в София и виждаме, че успяват.
- Ще построи ли общината завод да отпадъци?
- Нищо няма да се направи при това правителство, при този кмет, както и при миналия, нищо конкретно няма да се свърши. Ще се имитира дейност, проблемите ще се задълбочават и няма да бъдат решени. Проблемите могат да бъдат решени при национално отговорно правителство, когато много дейности, свързани с отпадъците, бъдат в държавни, а не в частни ръце и не в ръцете на чуждестранни фирми. Именно чуждите фирми сега са в основата на болестта с отпадъците. А дори парите, които им плащаме, не остават в държавата.
- Как се решава въпросът в чужбина?
- Примерите са много, в Канада, в Германия, на много места този въпрос е решен перфектно. Ако на отпадъците се гледа като на национално богатство, трябва преди всичко да се построят два комбината за твърдите отпадъци на София. Градът ежедневно произвежда 1000 тона твърди отпадъци. Колко са за България, това никой не знае. По мои изчисления преди години излизаше, че в цялата страна има разхвърляни около 10 милиарда тона.
- Къде ще е мястото на тези преработвателни предприятия?
- Те трябва да бъдат построени на най-сполучливите места - бившето сметище при Долни Богров и сегашното при Суходол. Защото там има депонирани огромни маси смет. Капацитетите на всеки един от тези комбинати трябва да бъде толкова голям, че да може той сам да се справя със сегашните софийски отпадъци. Когато заработят с пълна мощност, ще поемат едновременно всички отпадъци на София и същевременно ще могат да обработват и събраните преди това. С течение на годините тези комбинати ще поемат и отпадъците, разхвърляни на незаконни бунища край София, които са над 500. А един ден може да се стигне до там, че да изпитват глад за отпадъци...
- Ще внасяме боклук?
- Защо не.
- Какво представлява комбинатът за преработка на твърди отпадъци?
- Трябва да има един сортировъчен цех, в който да се сортират отпадъците. Освен това - цех за метални отпадъци и за претопяване на стари автомобили. Друг цех ще е за хартиени отпадъци, за пластмасови изделия... Цехът за строителни материали например ще произвежда пясък, различни циментови изделия, плочки и много други неща, необходими за строителството. Трябва да има и малка топлоцентрала, в която да се изгарят битовите отпадъци, невлизащи в другите цехове.
- Предвиждате ли разделно събиране на отпадъците?
- Това е анахронизъм. Тези контейнери за разделно събиране на отпадъци аз наричам паметници на разделеното българско общество. Те са още един начин за ограбването на нашите пари. Защото никой не знае колко контейнери са сложени и колко пари са дадени. Когато са до жилищни постройки, те не се пълнят. Могат да се пълнят, ако са до някакво заведение, където задължават персонала да изхвърля разделно отпадъците. Но аз мисля, че това е излишно не само сега. Излишно ще е и когато бъдат построени комбинатите, за които говоря, понеже боклукът така или иначе ще се сортира. На хората просто трябва да се раздават найлонови чували, да събират в тях отпадъците. Те ще ги поставят на определите за това места - пак там, където сега са контейнерите. Градът трябва да бъде разделен на райони и всеки район да бъде обслужван от товарни електромобили, които да събират по няколко пъти на ден чувалите.
- За всичко това обаче се искат много пари.
- Напротив, в момента даваме много повече. Затова по-бързо трябва да се построят тези комбинати.
- Какво мислите за балирането на боклука?
- Това е другото баламосване на народа - отклоняване на вниманието на хората, че уж нещо се прави. Балирането е отклоняване от същината на проблема. Самите бали не струват толкова, колкото се казва. Крият се огромни пари около това балиране. А защо, питам аз, сметището в Суходол  беше затворено преди изтичането на срока?
- Защото имаше протести.
- Хората бяха накарани да протестират. Ако на тези хора от Суходол и Долни Богров им се обясни, че построяването на комбинати означава чистота, а не замърсяване и че най-напред и в най-изгодно положение ще бъдат именно живеещите край тези сметища, няма да бъдат против. Защото там ще се набира работна ръка за комбинатите, защото най-напред ще се обърне внимание за благоустрояване на тези райони...