"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 347 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 20/11/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Александър Томов, писател: Единствено АТАКА се противопостави на родната мафия


На десните лидери им липсва политически талант, не дарба за присвояване

Маргарита Върбанова

ВИЗИТКА
Александър Томов е роден през 1954 г.в София. Поет, белетрист и кинодраматург. Автор е на над 20 книги. Сценарист е на филми, най-известните от които са "Елегия", "Романтична история", "Характеристика", "Мечтатели", "Смъртта може да почака" и други. Особено популярни са трилогиите му "Корупция", "Новобогаташи", "Четвъртата власт". Бил е председател на Националния съвет за радио и телевизия. В момента преподава в Нов български университет.

- Г-н Томов, от години не сте в голямата политика. Като страничен наблюдател какво ви изненада в президентските избори?
- Това, че съм встрани от политиката, ми дава възможност да я анализирам хладнокръвно. Разместването на политическите пластове през последните години, според мен, е много важно, защото тъкмо то роди феномена АТАКА. Идеите й попаднаха в лоното на унизените и оскърбените. Това стана ясно на изборите за президент. Искам да кажа нещо важно: скоро прочетох една от книгите на Волен Сидеров, изненадан съм от пътя, който е извървял. Всеки, който подцени човек, способен на такива дълбоки анализи, ще сбърка. Това е единственият български политик, който е и мислител. Оттук му идва аурата на г-н Волен Сидеров. Няма нищо случайно. Наблюдавам влизането в АТАКА на толкова много унизени и оскърбени хора, виждам как приемат идеите и посланията й. Това не са само 600 000, които дадоха вота си за Сидеров на президентските избори. Сигурен съм, че голяма част от негласувалите, близо 60%, симпатизират на АТАКА.
- Защо тогава не отидоха да гласуват?
- Първо от инерция, второ от дълбоко разочарование, трето - дълбоко вътрешно отчаяние. Засега емоционално АТАКА повежда тези хора, но тя все още не е във властта. Когато влезе, ще дойдат нейните големи изпитания. Българинът е много лъган и наплашен. Той изчаква. Казва: да, хубаво говорят, добри неща обещават, но да ги видим, когато вземат властта. Но как ще я вземат, ако гражданите не гласуват, а само очакват. АТАКА е важна, защото е единствено тя се противопоставя на родната мафия. В България по време на прехода мафията победи. Получи се симбиоза между политици и криминални лица. И единствената формация, която е категорична, че би тръгнала да се справи с победилата мафия, е АТАКА. Оттук идва проблемът: мафията се опитва да се върне малко назад и да се впише в обществото, за да реализира парите си. Но процесът е двустранен, гражданите също трябва да направят стъпка към нея и да я приемат. Тази симбиоза е много интересна и не знам дали ще се получи: мафиоти - легализирани граждани, които са възприети като почтени хора. Много кошмарен мутант.
- Президентските избори се превърнаха в крах за дясното политическо пространство. Какво се случва с десния избирател?
- Дясното се провали благодарение на неговите лидери. Като писател мога да кажа, че на хората, които водиха дясното в продължение на много години, се оказа, че им липсва политически талант. Не талант за присвояване, на уреждане на собствените си фамилии, на самите себе си. Тази посредственост все повече започва да личи, тъкмо затова страшно много хора се разочароваха и избягаха от лидерите си. Талантът в политиката е, първо да се вслушваш в гласа на хората и когато хората ти говорят и се срещаш с тях, да ги разбираш и те да те разбират. Волен Сидеров проявява талант на човек, който се вслушва в хората и хората го слушат, когато им говори и когато ги води. И фактът че на тези президентски избори той събра толкова гласове, колкото всички десни заедно, показва огромната бездна между т.нар. десни лидери и народа.
- Има цели поколения, които донякъде се бяха реализирали на 10 ноември 1989 година. Не всички успяха по време на прехода. Какъв ден ще бъде за тях 1 януари 2007-а?
- Много сложен въпрос. Хората вътрешно се страхуват от влизането в Европа, защото става дума за сериозни правила, които ЕС се опитва да въведе у нас. От друга страна, ние сме се нагледали в държавата си на потъпкване на права и закони. И как правилата ще стигнат до обикновения българин, когато неминуемо ще минат през хора, които не зачитат правилата, това е проблемът. Ще се получи едно мутиране и не съм сигурен дали няма, както казва бай Ганьо, да станем европейци, но не съвсем. Това е въпрос на стандарт. Защото не е случайно, че сме на последно място по стандарт в Европа.
- След 1 януари животът ще е друг: по-скъп, по-динамичен, за мнозина - жесток. Кога ще ни залее вълната на евроскептицизма?
- Нашият път е нататък - към Европа. Но как влизаме в Европа, как ще се отрази това на народопсихологията ни? Когато магазинерът отсреща вдига цените, той роптае едновременно с гражданите, но си мисли: "Трябва да ги вдигна, защото нищо не се знае". Това е българският манталитет и много хора нямат рязко отрицание на него, нямат несъвместимост с него. Всички малко или много сме тарикати. А така помагаме за обръчите от фирми около управляващите, за размиването на европейските правила. Побългаряваме ги, често побългаряването значи съгласие с криминалния начин, по който някой е забогатял. Завиждаме му, поставяме се на негово място, искаме да бъдем като него.
- Коментирайте насилието в училищата.
- Изключително тежък проблем. И точно той е лицето на срива на ценностната ни система. Тя се срива много отдавна и вече удари дъното. След като насилието засегна и децата ни, е ясно, че трябва да създадем нова ценностна система - от долу нагоре. Пораженията най-силно отекнаха в децата. Абсолютно всички сме виновни. Трябва да преминем към позитивна жестокост: като закони, правила, ред. За да опазим децата си, да им внушим някакъв респект. Достатъчно дълго разрушавахме ценностната си система и сега не можем да си позволим да я изграждаме още 50 години, а през това време децата да се изтрепват.
- Тлее ли у нас етническо напрежение?
- Етническото напрежение е във всеки българин и трябва изключително да се внимава с него. Мизерията, в която са изпаднали голяма част от нашите сънародници, отчаянието, невъзможността да видят перспективата, не са ли напрежение? Защо не предположим, че ако голяма част от този народ изпадне в мизерия, някои не биха предпочели вместо мизерията една геройска смърт. И защо да не предположим, че тази геройска смърт може да ни докара до второ Косово, до българското Косово. Мизерията винаги има обратен знак. Не всеки иска да умре в нея. Може да стане обратното - да се надигнат хората и да искат да умрат като хора, а не като мизерници. Това е опасен момент, който може да взриви страната. И тук ще влезе и етническо напрежение, и всякакъв друг вид напрежение. Докато българските турци бяха подтискани, бяха унижавани, бяха им сменяни имената, всичко беше наред. Но ето, че тяхната върхушка изведнъж стана водеща, стана управляваща, започна да богатее. И си пролича кой мисли за хората, включително и за собствените, и кой мисли само за обръчи от фирми. ДПС започна да преяжда с власт и това е видно навсякъде. Там не преяждат с политика, с мислене за хората, които са ги избрали, а преяждат с власт.
- Работите върху книга "1000 причини да се гордеем, че сме българи". Кога ще излезе на пазара и кой, мислите, че ще я прочете?
- Книгата ще излезе на 24 май догодина. Можем да избираме дали да се гордеем или да намерим 1000 причини да не се гордеем със сънародниците си. А кой ще прочете тази книга? Успех ще бъде, ако си я вземат обикновените българи, да им създаде малко кураж, защото те се нуждаят от него. Имаме една черта да се самоотричаме жестоко, докрай. На всяка крачка може да се чуе: съжалявам, че останах в тази страна. Това, разбира се, е казано емоционално, озлобено, поради ниския статус. Но е наша характерна черта. Висок полет на българския дух и после невероятно падение. Като в "Записките" на Захари Стоянов: страхотен полет по време на Априлското въстание и страхотно масово предателство.
- Сега в какъв етап сме?
- Сега сме в етап на приобщаване към една силна цивилизация. Да се надяваме, че ще влезем в ЕС, хем с българската, много интересна специфичност, хем с европейското, което носим. Ние сме на кръстопът: доказано е, че 60 раси са в българския ген. При такава смесеност се получава изключително интелигентен тип. Тази рядка интелигентност трябва да победи.

У нас · Социолози потвърдиха, че АТАКА е втора политическа сила
· Сидеров: купонът на триадата в Боровец е апотеоз на лицемерието

По света · Жив щит от палестинци провали израелска операция
· Втора среща Путин-Буш за последните четири дни

Коментари · На тайна вечеря в Боровец поделиха еврофондовете

Икономика · Премиерът излъга, че няма да има ценови шок
· Пари за пенсии няма да има до 2050 г.