"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 354 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 27/11/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
ИВАЙЛО Калфин: Няма как да не затворим блокове 3 и 4 на АЕЦ


Външният министър призна, че поемаме несъразмерни с възможностите ни ангажименти към ЕС

"Аз не виждам начин, по който ние да сменим Договора за присъединяване, който вече е подписан, и да не затворим III и IV блок". Това заяви вчера вицепремиерът Ивайло Калфин. Той припомни, че на 29 и 30 ноември ще има обсъждане в Европейския парламент на доклада на Джефри ван Орден, в който се предлага гъвкав подход за АЕЦ "Козлодуй". Той  обясни, че не е възможно забавяне на затварянето на двата блока на електроцентралата заради бавната процедура по промяната на Договора ни за присъединяване и ратификацията му във всички държави-членки на ЕС.
"Като се има предвид, че ратификациите продължиха повече от година, не мисля, че сега биха могли да се случат за един месец", поясни министърът. "Това решение дава по-скоро политически аргументи в полза на ядрената енергетика в страната, който България, и целият регион понасят със затварянето на тези два блока", допълни още Калфин.  "България в доста направления прие ангажименти, които са по-изпреварващи от ангажиментите на старите страни-членки на ЕС, което,

за съжаление,
ще бъде едно доста скъпо упражнение и
от гледна точка на бизнеса, и от гледна точка на държавата"


каза още Калфин. Така той призна угодническата позиция на управляващите ни към ЕС. Според него докладът на Европарламента не е милост, гласът на България се е чул, но е много важно като страна-членка на съюза да можем да защитаваме интересите си. "На нас не ни трябва български министър, който да ни казва колко са изпипани или не законите". Така Калфин коментира дали ще има министър по европейските въпроси, след като Меглена Кунева стане български еврокомисар.

У нас · Прокуратурата подхваща случая “Хасан Хасан”
· ИВАЙЛО Калфин: Няма как да не затворим блокове 3 и 4 на АЕЦ

По света · Словенско село на бунт срещу циганска фамилия
· Самолети на ЦРУ кацали тайно шест пъти в Полша

Коментари · “Нова Европа” се отдръпва от Вашингтон

Икономика · Глад за офиси в столицата