"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 354 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 27/11/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
“Нова Европа” се отдръпва от Вашингтон


Неуспехът в Ирак и запазването на американските визи са причина за охладняване на отношенията

Андрю Маккати

Американският президент Джордж Буш и най-важните му съветници по въпросите на сигурността летят този месец за латвийската столица Рига за среща на върха на НАТО в момент, когато отношенията между Вашингтон и източноевропейските му съюзници изглежда претърпяват нова промяна. Форумът ще се състои близо четири години, след като оттеглящият се от поста американски министър на отбраната Доналд Ръмсфелд раздели Европа по станала прословута класификация на "нова" и "стара", когато Съединените щати се готвеха за войната в Ирак. При формирането на "коалицията на желаещите" САЩ наистина получиха силна подкрепа от бившите комунистически държави.
"Това води началото си от времето на Студената война", отбелязва професор Майкъл Кокс - директор на Центъра за изследване на Студената война към Лондонското висше училище за икономика и политика. "Налице е по-силно чувство на симпатия", обясни той. Но в някои части от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) изглежда

вече се възприема
по-скептична позиция към подкрепата за
Вашингтон
след като Ирак бе потопен в хаос, а много страни от региона бяха оглавени от правителства, които не са ентусиазирани да се придържат много плътно към американската линия.
"България поддържа много добри отношения със Съединените щати", заяви пред ДПА премиерът Сергей Станишев. "Тя има много добро партньорство, включително във военната област и политиката", отбеляза Станишев, чиято страна е член на НАТО и ще се присъедини към Европейския съюз догодина. Той обаче каза: "Приоритет номер едно за нас е да станем добър член на Европейския съюз, което означава да участваме в разработването на европейската политика, включително за превръщането на Европа във фактор на световната сцена".
"Бихме искали да видим една по-силна Европа с по-съгласувана политика в областта на външните работи и сигурността", обясни българският премиер, който дойде на власт миналата година. Няколко източноевропейски държави вече предприеха действия за изтегляне от Ирак на контингентите им, които бяха разположени в обхванатата от криза страна като подкрепа за военната кампания на Буш.
В случая на Унгария, тя изпрати през 2003 г. 300-членно транспортно подразделение в Ирак и неколкостотин войници, които да работят по строителни проекти в Афганистан. Двата контингента обаче се стопиха. Министерството на отбраната съобщи, че в момента Унгария има по-малко от 20 войници в Ирак, около 120 в Афганистан и 300 в Косово.
За отношенията между Съединените щати и Източна Европа не допринесе и чувството на безсилие сред правителствата от региона заради твърдата позиция на Вашингтон по въпроса за визите за гражданите на тези страни. Като съюзници на САЩ от НАТО и членове на ЕС много държави от ЦИЕ смятат, че гражданите им трябва да получат право да пътуват до Америка без визи, така както германците, французите и останалите западноевропейци.
Същевременно твърденията, че в няколко страни от региона има тайни затвори на ЦРУ за заподозрени терористи, също са изпитание за връзките на Вашингтон с източноевропейските му съюзници. Това обаче не попречи на Съединените щати да се опитват да изградят нова мрежа от военни бази в цяла Източна Европа - опит, който става източник на нови политически напрежения в някои държави от ЦИЕ.
Приблизително 17 години, след като народни въстания пометоха просъветските режими в цяла Източна Европа, подкрепеното от САЩ преправяне на системите за отбрана и сигурност в региона е една от най-успешните страни на неговата посткомунистическа интеграция със Запада. Тежките икономически реформи след рухването на комунизма обаче означават, че военните бюджети често са ограничени. Това поражда опасения, че няколко източноевропейски членки на НАТО може да не успеят да изпълнят ангажиментите си към подкрепяния от Съединените щати алианс. И в Словакия, и в Чехия се забелязва отдръпване от САЩ.
Официални чешки представители от години лобират във Вашингтон за промяна на визовия режим, като отбелязват, че американците имат право да влизат в страната им без визи за 90-дневен срок.

Ентусиазмът на Словакия да подкрепя интересите на САЩ
в областта на сигурността охладня тази година, след като избирателите смениха през юни десноцентристкото правителство с лява коалиция начело с премиера Роберт Фицо. Фицо, който победи своя предшественик и отдавнашен съюзник на Вашингтон Микулаш Дзуринда, обеща по време на предизборната кампания да изтегли словашкия контингент от Ирак. Сега той планира да изпълни обещанието си и да върне у дома 110-те войници през февруари. Присъединила се към НАТО преди едва две години, Словакия вече не изпълнява обещанието си да увеличи разходите си за армията до два процента от брутния вътрешен продукт. Това буди още по-голямо безпокойство дали новите членки на алианса от Източна Европа ще изпълнят ангажиментите си в областта на бюджета. Започват да се появяват и знаци, че отношенията на Америка с най-преданите й съюзници от ЦИЕ - и Полша, и балтийските републики, също могат да се усложнят до известна степен през идните години.
Докато Варшава вече трябва да се защитава от неприятните твърдения, че на нейна територия има затвори на ЦРУ, Естония, Латвия и Естония откриват, че европейското членство им помага да си намерят силен съюзник малко по-близо от Съединените щати. "Преди да се присъединят към ЕС и трите балтийски държави пазеха ревниво суверенитета си", отбеляза Андрес Касекамп - директор на естонския Институт за външна политика. "Сега, от позицията на членки вече на клуба, и на фона на опитите на Русия да сее раздор сред страните членки, те са най-активни в призивите за по-силна обща европейска политика", обясни Касекамп.

У нас · Прокуратурата подхваща случая “Хасан Хасан”
· ИВАЙЛО Калфин: Няма как да не затворим блокове 3 и 4 на АЕЦ

По света · Словенско село на бунт срещу циганска фамилия
· Самолети на ЦРУ кацали тайно шест пъти в Полша

Коментари · “Нова Европа” се отдръпва от Вашингтон

Икономика · Глад за офиси в столицата