"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 354 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 27/11/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Словенско село на бунт срещу циганска фамилия


Протестиращите блокираха път и влязоха в сблъсък с полицията

Около 1 000 словенци влязоха в сблъсък с полицията в събота късно вечерта, съобщава Ройтерс.  Те блокира пътя към село Амбрус в знак на протест срещу завръщането на голямата циганска фамилия, изгонена миналия месец от района. Един от протестиращите е ранен.
Правителството е поискало от 30- членната ромска фамилия да напусне дома си в края на октомври. Това се случило след като жителите на съседното село заплашили да изгонят семейството, обвинявайки го в кражби.
Протестите на селяните продължили и  30-членната циганска фамилия Строжан, половината от които са деца, си тръгнали от село Амбрус. Всички те били настанени в бивша казарма в друга част на страната. В петък обаче те решили да се върнат обратно в Амбрус. Един от четиримата възрастни мъже във фамилията е заявил през Ройтерс, че ще напуснат сегашното си убежище и ще се завърнат в дома си. Достатъчно чакахме, обяснил той.
Разбрали за намерението на циганите словенските селяни отново излезли на протест в събота. "Тук сме, за да не допуснем завръщането на циганите. През последните 15г. имаме само неприятности с тях. Нямаме нищо против циганите изобщо, но точно тези са източник на големи проблеми", сподели един от протестиращите.
Заради демонстрациите циганското семейство, вече напуснало казармата, бе настанено в мотел.
 Съветът на Европа, защитаващ правата на човека, по- рано този месец разкритикува Словения за прогонването на фамилията.
От своя страна министър на образованието Милан Звер, председател на правителствената комисия за интеграция на циганите изрази разочарование от действията на Строжан, решили на своя глава да се върнат в Амбрус.

У нас · Прокуратурата подхваща случая “Хасан Хасан”
· ИВАЙЛО Калфин: Няма как да не затворим блокове 3 и 4 на АЕЦ

По света · Словенско село на бунт срещу циганска фамилия
· Самолети на ЦРУ кацали тайно шест пъти в Полша

Коментари · “Нова Европа” се отдръпва от Вашингтон

Икономика · Глад за офиси в столицата