"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА
брой 354 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 27/11/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив
Глад за офиси в столицата


Търсенето на помещения под наем расте, предлагането е непроменено

Търсенето на офиси в столицата се увеличава, а за сметка на това предлагането остава същото, показва справка за пазара на офиси в София.  Според специалисти, причината е гладът към офис помещения от клас А. Средните и големи български и чуждестранни компании се ориентират към наемане на офис помещения, разположени в специализирани, а не в жилищни сгради, показва проучване, изготвено по поръчка на Investor.bg.
За разлика от преди няколко години, когато основният въпрос беше колко струва квадратният метър, сега наемателите на офис помещения се интересуват от разположението на помещенията, от мястото, където се намират и от такива детайли като вентилация, осветеност и други. Причината е, че според специалисти, всички тези детайли определяли работоспособността на персонала.
В столицата има засилено застрояване и голяма част от него са офис сгради. Част от тях се намират в центъра на града, а други в квартали като "Лозенец", "Младост" и "Гео Милев". Допреди три-четири години "Лозенец" беше сред най-търсените квартали за жилище, докато напоследък все по-често се строят офис сгради. В момента "Лозенец" е на второ място както по търсене, така и по предлагане на офиси за помещения. Търсенето там се е увеличило от 5.11 на 5.93 на сто, а предлагането е намаляло от 12.51 на  11.39 на сто. В центъра на столицата се намират 55 на сто от предлаганите помещения, като търсенето към момента е 16 на сто.
Глад за офиси под наем има в квартал "Изток", заради близостта му до "Цариградско шосе" и удобната връзка с центъра. В квартала търсенето е два пъти по-високо от предлагането.
Най-предпочитани за офис помещения под наем остават престижните столични квартали като "Оборище" и "Иван Вазов". Там предлагането е в пъти по-малко от търсенето. Според специалисти, част от инвеститорите, решили да строят офис сгради, ще се насочат към тези райони. Тъй като цените в тези квартали са високи, ще преобладава строителството на луксозни офиси, което ще доведе до по-високи цени на наемите в тези квартали.

У нас · Прокуратурата подхваща случая “Хасан Хасан”
· ИВАЙЛО Калфин: Няма как да не затворим блокове 3 и 4 на АЕЦ

По света · Словенско село на бунт срещу циганска фамилия
· Самолети на ЦРУ кацали тайно шест пъти в Полша

Коментари · “Нова Европа” се отдръпва от Вашингтон

Икономика · Глад за офиси в столицата